Torte sa orasima spadaju u najraskošnije, a mnogi se ne usuđuje da prave, jer smatraju da su takve poslastice izuzetno komplikovane. Naš je predlog da spremite tortu sa orasima po ruskom receptu, gde se na kore maže jednostavan i kremast fil, a na kraju se ona posipa orasima. Slatka i nedoljiva torta biće hit na svakoj proslavi, a posebno će ulepšati svečanu novogodišnju trpezu.
- Sastojci:
- Za testo:
- 100 g mlevenih oraha
- 2 jajeta
- 1/3 kašičice soli
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250-300 g brašna
- 10 g praška za pecivo
- Za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 80 g šećera u prahu
- 1/4 kašičice limunovog soka
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i orahe. Prvo sjedinite špatulom, pa umesite testo. Oblikujte valjak i isecite na 10 delova, pa oblikujte loptice. Razvucite oklagijom, stavite na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 2-3 minuta. Zatim uzmite nešto okruglo i isecite pravilan krug. Tako uradite sa svim lopticama od testa. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Uzmite koru, premažite, složite drugu i opet premažite. Slažite tako dok ne utrošite sve. Premažite celu tortu filom, pa obložite mlevenim orasima. Ukrasite šećerom u prahu i krupnim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus