Sastojci:
Za testo:
- 150 ml mleka (mlakog)
- 20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
- 3 kašike šećera
- 400 g glatkog brašna
- 40 g putera (otopljenog)
- 1 jaje
- Rendana korica jednog limuna
- Prstohvat soli
Za fil:
- 4 breskve (zrele, ali čvrste)
Beze kora:
- 3 belanceta
- 120 g šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
Mrvice:
- 150 g brašna
- 100 g putera (hladnog, isečenog na kockice)
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Ovaj kolač je savršena letnja poslastica koja kombinuje mekanu podlogu, laganu beze koru i sočne breskve, sve posuto mirisnim mrvicama. Spoj jednostavnih sastojaka i različitih tekstura čini svaki zalogaj posebno prijatnim – korica puca pod zubima, breskve se tope, a sve zajedno izgleda kao iz stare sveske sa bakinim receptima. Idealno je za poslepodnevnu kafu, porodično okupljanje ili kao desert kad želite nešto fino, domaće i sezonsko.
U toplom mleku razmutite kvasac i šećer, ostavite da nadođe 10 minuta. Dodajte jaje, otopljen puter, limunovu koricu, so i brašno. Zamesite meko testo i ostavite da raste 1 sat pokriveno krpom. Dok testo raste, oljuštite breskve i isecite ih na kriške.
Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i limunov sok. Mutite dok ne dobijete sjajnu i gustu penu.
Pomešajte brašno, šećer i hladan puter, pa protrljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Stavite u frižider do upotrebe.
Nadošlo testo rastanjite i stavite u veliki pleh obložen papirom za pečenje (ili namašćen). Poređajte kriške breskvi, premažite beze penom i pospite mrvicama. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 35–40 minuta, dok se površina lepo ne zarumeni. Ohladite i secite na kocke. Po želji pospite šećerom u prahu.
Bonus video
