Sastojci: 

Za testo:

  • 150 ml mleka (mlakog)
  • 20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
  • 3 kašike šećera
  • 400 g glatkog brašna 
  • 40 g putera (otopljenog)
  • 1 jaje
  • Rendana korica jednog limuna
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 4 breskve (zrele, ali čvrste)

Beze kora:

  • 3 belanceta
  • 120 g šećera u prahu 
  • 1 kašika limunovog soka

Mrvice:

  • 150 g brašna 
  • 100 g putera (hladnog, isečenog na kockice)
  • 100 g šećera u prahu 

Priprema:

Ovaj kolač je savršena letnja poslastica koja kombinuje mekanu podlogu, laganu beze koru i sočne breskve, sve posuto mirisnim mrvicama. Spoj jednostavnih sastojaka i različitih tekstura čini svaki zalogaj posebno prijatnim – korica puca pod zubima, breskve se tope, a sve zajedno izgleda kao iz stare sveske sa bakinim receptima. Idealno je za poslepodnevnu kafu, porodično okupljanje ili kao desert kad želite nešto fino, domaće i sezonsko.

Savet:

Mrvice možete obogatiti dodavanjem prstohvata cimeta ili vanile u prahu za dodatnu aromu koja se savršeno slaže sa breskvama.

U toplom mleku razmutite kvasac i šećer, ostavite da nadođe 10 minuta. Dodajte jaje, otopljen puter, limunovu koricu, so i brašno. Zamesite meko testo i ostavite da raste 1 sat pokriveno krpom. Dok testo raste, oljuštite breskve i isecite ih na kriške.

Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i limunov sok. Mutite dok ne dobijete sjajnu i gustu penu.

Pomešajte brašno, šećer i hladan puter, pa protrljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Stavite u frižider do upotrebe.

Nadošlo testo rastanjite i stavite u veliki pleh obložen papirom za pečenje (ili namašćen). Poređajte kriške breskvi, premažite beze penom i pospite mrvicama. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 35–40 minuta, dok se površina lepo ne zarumeni. Ohladite i secite na kocke. Po želji pospite šećerom u prahu.

Bonus video

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby