Sastojci:

Za biskvit:

  • 175 g glatkog brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 g šećera 
  • 150 g omekšalog putera 
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 60 ml mleka 
  • Breskve isečene na kriške

Za domaći krem:

  • 2 žumanca
  • 50 g šećera 
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 50 g gustina
  • 360 ml mleka 

Priprema:

Sočan, slojevit kolač sa osvežavajućim breskvama, nežnim biskvitom i domaćim kremom od vanile – savršen spoj za letnje poslepodne uz šolju kafe ili čaja.

Savet:

Ako koristite sveže breskve, birajte zrele i sočne, a po želji ih možete i kratko karamelizovati na tiganju za puniji ukus.

Pomešajte sve sastojke za krem u šerpi. Kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (1–2 minuta od ključanja). Sklonite sa vatre, sipajte u činiju, prekrijte providnom folijom i ostavite da se prohladi.

U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte omekšali puter, jaja, mleko i vanilu. Umutite sve zajedno (oko 1 minut) dok ne dobijete glatku smesu.

Sipajte polovinu smese u podmazan kalup. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10–12 minuta. Izvadite kolač, poređajte kriške breskvi preko biskvita. Prelijte ih prethodno pripremljenim kremom, popunite sve praznine. Preko kreme sipajte ostatak smese za biskvit.

Vratite u rernu i pecite još 25–30 minuta na istoj temperaturi. Ohladite kolač i pospite prah šećerom po želji.

Bonus video

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby