TORTA BELI EGIPAT: Bogata poslastica sa dva fila i tankim koricama od lešnika - svi će vam tražiti recept

Beli Egipat je raskošna torta koje je idealna za sve ljubitelje starinskih slatkiša.

Profimedia

Iako je nazvana beli Egipat, ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.

U svakom slučaju, ova bogata torta je jedna od omiljenih na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.

Sastojci:

Za kore:

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 11 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za žuti fil:

  • 800 ml mleka
  • 11 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 8 kašika gustina
  • 100 g margarina

Za beli fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 g mlevenih lešnika

Za dekoraciju:

  • listići badema

Priprema:

Za kore umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore. Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.

Za žuti fil, umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodajte fil, dobro promešajte i vratite na ringlu. Kuvajte nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite. Za beli fil, umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte.

Stavite prvo jednu koru, pa je premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila. Odozgo pospite bademima sečenim na listiće. 

Izvor: Stvar ukusa