Iako je nazvana beli Egipat, ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.
U svakom slučaju, ova bogata torta je jedna od omiljenih na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.
Sastojci:
Za kore:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 11 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za žuti fil:
- 800 ml mleka
- 11 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g bele čokolade
- 8 kašika gustina
- 100 g margarina
Za beli fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 g mlevenih lešnika
Za dekoraciju:
- listići badema
Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore. Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.
Za žuti fil, umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodajte fil, dobro promešajte i vratite na ringlu. Kuvajte nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite. Za beli fil, umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte.
Stavite prvo jednu koru, pa je premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila. Odozgo pospite bademima sečenim na listiće.
Izvor: Stvar ukusa