NAPOLEON TORTA OD LISNATOG TESTA: Nikad brža i jednostavnija priprema bez dugog pečenja korica

Isporbajte recept za brzu Napoleon tortu od lisnatog testa.

Printscreen/YT/ Cookrate - Cakes

Napoleon torta je po ukusu najsličnija krempitama, ali je izgled i sama priprema malko drugačija. Ako nekoga ko voli krempite želite da obradujete tortom gotovo istog ukusa, onda je ovo ono što tražite. 

Poreklo ove torte i dalje je upitno i teško se može reći čija je to torta u svom originalu. Dok neki tvrde da ona nema nikakve veze sa poznatim francuskim vođom i da je zapravo nastala u Rusiji, drugu kažu da se torta prvobitno pravila u obliku trougla koji simbolizuje Napoleonovu kapu, ali s vremenom je oblik izgubio smisao, pa se torta najčešće pravi u okrugloj ili četvrtastoj formi.

Sastojci:

Za kore:

  • 800 g lisnatog testa

Za krem:

  • 400 ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 120 g šećera
  • 5 ml ekstrakta vanile
  • 50 g skroba
  • 50 g putera
  • 200 g krem sira
  • 250 g kondenzovanog mleka

Za dekoraciju:

  • listići badema

Priprema:

Lisnato testo isecite na tri jednaka dela, poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180 C oko 15 minuta. Kada je pečeno ostavite da se malo prohladi, pa gornju koricu izmrvite rukama i ljuspice sačuvajte za dekoraciju. Svako parče lisnatog testa podelite na dva dela, tako da ukupno dobijete 6 korica. Za krem u žumanca dodajte šećer i skrob, pa sve sjedinite ručnom mutilicom. Dobijenu smesu ulijte u mleko i kuvajte uz konstantno mešanje dok ne dobijete finu kremu. U fil dodajte ekstrakt vanile i puter isečen na kockice, pa mešajte dok se puter ne rastopi. Ostavite da se prohladi na sobnoj temepraturi, a za to vreme umutite krem sir sa prokuvanim kondenzovanim mlekom. Pomešajte sa filom od žumanaca i sve lepo sjedinite. Prvo stavite jednu koru, premažite je filom, preko nje drugu i postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore. Na kraju celu tortu namažite ostatkom fila, ukrasite sa mrvicama od lisnatog testa, a odozgo pospite seckanim bademima. Ostavite u frižideru da se hladi najmanje sat vremena.

Izvor: Stvar ukusa