Desert koji je lagan i pogodan za svaku priliku je torta sa marmeladom i pomorandžama. Ako volite pomorandže možda ćete želeti da napravite i tortu natopljena sokom od pomorandže. Evo kako se pravi torta sa marmeladomi i pomorandažama.
Sastojci:
- 200 g neslanog putera, omekšanog, plus dodatak za pleh
- 2 pomorandže
- 350 g šećera
- 4 jajeta
- 80 g marmelade po želji
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Sladoled od vanile, za serviranje
Recept za tortu sa marmeladom i pomorandžama
Isecite pomorandže
Zagrejte rernu na 180C i namažite maslacem kalup za tortu. Očistite pomorandže od kore, a zatim uklonite koru i jezgro. Ostavite na stranu. Isecite pomorandže na kriške debljine 1 cm. Pospite 25 g šećera preko dna pleha i poređajte kriške pomorandže. Ostavite po strani dok pravite sirup i testo za torte.
Skuvajte koru i jezgro
Kore pomorandže stavite u šerpu sa jezgrom koje ste isekli i dodajte istu količinu šećera i vode (oko 100 g). Pustite da provri, a zatim kuvajte 10 minuta dok se ne smanji i ne zgusne. Ostavite na stranu, a zatim procedite.
Umutite testo
Umutite puter i 200 g šećera miksreom, dok smesa ne postane lagana i penasta, oko 5 minuta. Ubacite jaja, jedno po jedno, dobro umutite nakon svakog dodavanja. Na kraju umutite koricu pomorandže i marmeladu pre nego što pažljivo ubacite brašno i prstohvat soli. Nanesite testo na kriške pomorandže i pažljivo poravnajte površinu. Pecite 35-40 minuta dok ne porumeni i čačkalica ne izađe čista.
Servirajte
Ostavite da se hladi u plehu 15-20 minuta pre nego što pažljivo preokrenite na tanjir za serviranje. Po površoini namažite malo sirupa od kore pomorandže. Servirajte topao kolač sa sladoledom.
Pročitajte kako se pravi čoko-oranž torta sa prelivom od pomorandže
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.