Čokoladna torta bez brašna je idealna za ljubitelje ove poslastice. Preliva se glazurom koja, nakon što se ohaldi, savršeno krcka. Ako volite torte, možda ćete želeti da napravite i najbolju čokoladnu tortu. Evo i kako da je napravite u varijanti bez brašna!
Sastojci:
- 1 kašika kakao praha za posipanje
- 280 g seckane čokolade za kuvanje
- 90 g putera isečenog na komade
- 5 velikih žumanaca
- 40 g šećera
- 1 kašika espresa
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 3 velika belanca
Za glazuru:
- 60 g putera isečenog na komade
- 230 g iseckane čokolade za kuvanje
- 2 kašike kukuruznog sirupa
Recept za čokoladnu tortu bez brašna:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Premažite papir za pečenje puterom, a zatim pospite kakao prahom. Otopite čokoladu i puter na pari, mešajući sve vreme. Ostavite na stranu i malo ohladite. Mikserom na velikoj brzini umutite žumanca, šećer, espreso, vanilin šećer i so. Mutite dok smesa ne postane gusta.
Postepeno sipajte otopljenu čokoladnu smesu i mutite dok se ne sjedine. Potom mikserom na velikoj brzini umutite belanca, dok ne postanu penasta. Dodajte preostale 2 kašike šećera i nastavite da mutite dok ne postane čvrsta pena. U čokoladnu smesu umešajte pola umućenih belanaca. Umešajte i preostala belanca. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Pecite oko 35 minuta. Ohladite tortu na rešetki najmanje 30 minuta. Prođite malim nožem po unutrašnjosti tepsije da odvojite patšpanj, a zatim ga okrenite na tanjir. Potpuno ohladite, a zatim stavite u frižider, najmanje 4 sata ili preko noći.
Napravite glazuru tako što ćete čokoladu i puter da otopite na pari, mešajući dok ne postane glatko. Sklonite sa vatre i umutite kukuruzni sirup dok smesa ne postane glatka i sjajna. Ohlađenu tortu prelijte toplom glazurom, razmažite i premažite strane. Ostavite u frižideru dok se ne stegne, najmanje 2 sata. Prebacite na ravan tanjir za serviranje. Uživajte!
Pročitajte originalni recept za Saher tortu
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.