Šarena torta sa kiselom pavlakom

Šarena torta sa kiselom pavlakom je vrlo raskošna, lepa i savršena za svečane prilike.
Šarena torta sa kiselom pavlakom Foto: prt scr / yt / Готовим с Оксаной Пашко

Sastojci:

  • 250 ml kisele pavlake
  • 280 g pšeničnog brašna
  • 150 g šećera
  • 3 jajeta
  • 3 pune kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica stonog sirćeta

Za krem:

  • 800 ml kisele pavlake
  • 220 g šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 25 g kisele pavlake sa gustinom
Zašto je korisno jesti kiselu pavlaku?

Kisela pavlaka povećava osećaj sitosti zbog mlečne masti. Bogata je kalcijumom koji je važan za zdravlje kostiju. Takođe u njoj se nalaze vitamini A i E, kao i kompleks B vitamina.

Recept za tortu sa kiselom pavlakom:

Za ovu tortu u činiju razbiti 3 jajeta i dodajte 150 g šećera. Jaja i šećer dobro umutite mikserom. U umućena jaja dodajte 250 ml kisele pavlake i sve dobro izmešajte. U ovu mešavinu dodajte 280 g brašna u 2 faze. Svaki put dobro izmešajte testo mikserom, dok ne postane glatko. Jednu kašičicu sode prelijte kašičicom sirćeta i odmah dodajte u testo.

Sve pomešajte. Dno pleha za pečenje obložite papirom za pečenje. Prečnik kalupa za torte je 21 cm i treba vam dva kalupa, kako biste ispekli dva patišpanja odjednom. Ako nemate dva identična kalupa, patišpanje možete peći jedan po jedan – prvo svetli, pa tamni.

Polovinu testa sipajte u jedan od kalupa i rasporedite u ravnomernom sloju. U preostalo testo dodajte kakao. Sve prvo dobro izmešajte isključenim mikserom da kakao ne praši. Zatim uključite mikser i mešajte testo dok ne postane glatko. Stavite čokoladno testo u drugi kalup za pečenje i ravnomerno ga rasporedite. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni.

Pecite patišpanje oko 25 minuta, a nakon toga ih ohladite. Pređite na pripremu pavlake. U činiju sipajte 800 ml kisele pavlake, dodajte 220 g šećera i 10 g vanilinog šećera. Sve mešajte mikserom, dok se šećer ne rastvori. U pavlaku sa šećerom dodajte 25 g pavlake sa gustinom. Mešajte sve dok se potpuno ne rastvori.

Patišpanje izvadite iz kalupa. Malo smanjite prečnik patišpanja tako što ćete da odsečete oko 1-1,5 cm sa ivica, to ćete koristiti za ukrašavanje torte. Svaki patišpanj prerežite horizontalno na 2 dela. Trebalo bi da dobijete 2 bela i 2 čokoladna patišpanja. Prvo stavite beli patišpanj na tanjir za serviranje i sipajte deo mešavine pavlake. Zatim stavite čokoladni patišpanj i deo pavlake. Naizmenično ređajte patišpanje i pavlaku, pa završite tako što ćete pavlakom da ukrasite površinu torte.

Sastavljenu tortu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na 12 sati. Ohlađenu tortu izvadite iz frižidera i stavite na tanjir za serviranje. Pokrijte vrh i strane torte preostalom pavlakom. Isecite komade torte na mrvice. Podeliti tortu na 4 dela. Svaki deo ukrasite mrvicama, naizmeničnim bojama. Uživajte! Isprobajte i recept za Milka tortu.

Pročitajte kako se pravi svečana čokoladna torta gotova za manje od sat vremena

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  Izvor: TikTok/ smilingrecipes

StvarUkusa