Trenutno je sezona višanja, pa je iskoristite da napravite ovu sočnu lenju pitu.
Sastojci:
Za testo:
- oko 400-500 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- prstohvat soli
- 150 g masti (sobne temperature)
- 1 kašike kisele pavlake
- 2 jajeta
Fil:
- 600 g višanja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike griza
Priprema:
Umutite mast, prstohvat soli, šećer, vanilin šećer i jaja. Dodajte polovinu prosejanog brašna sa praškom za pecivo i krenite da mesite testo, postepeno dodajući ostatak brašna. Kada formirate kompaktnu masu, oblikujte je u pravougaonik. Stavite testo u plastičnu kesu i ostavite u frižideru najmanje 1 sat.
Za to vreme operite i očistite višnje. U višnje dodajte 4 kašike šećera i 4 kašike griza i dobro promešajte.
Hladno testo podelite na dva dela. Jednu polovinu vratite u frižider. Na radnu površinu stavite papir za pečenje. Po njemu pospite brašno i stavite testo. Preko testa pospite još brašna i oklagijom razvucite testo dimenzija tepsije (30x20cm). Viljuškom izbockajte testo . Preko poredjajte višnje. Izvadite drugu polovinu testa iz frižidera i razvucite ga u dimenziju tepsije. Testo prebacite preko višnji i viljuškom ga izbockajte. Ja sam testo razvukla na papiru za pečenje i tako ga prebacila, a možete i oklagijom da ga prebacite preko višnji. Ukoliko se testo pocepa, prstima ga spojite i utapkajte.
Pecite u zagrejanoj rerni na 190-200 C 30 minuta.
Ostavite pitu da se dobro ohladi, a zatim je isecite na kocke i pospite sa šećerom u prahu.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Cooking.rs