MOŽE DA SE JEDE I TOPLO I HLADNO: Pohovana palenta - ovako ukusno još niste probali

Pohovana palenta je odlična i kao prilog ali i kao glavni obrok.

Printscreen/Instagram/Slatka domaćica

Ovo je jedan od onih recepata gde sve možete staviti po ukusu. Brzo i jednostavno se priprema, a možete jesti palentu samu ili poslužiti kao prilog uz neko jelo.

Sastojci:

Palenta:

  • 500g  palente
  • 1,5l vode
  • 1 puna kašičica soli ili po ukusu
  • 100g rendanog parmezana
  • Biber i ostali začini po ukusu
  • Kockica putera za podmazivanje kalupa

Za pohovanje:

  • 3 jaja
  • Malo soli
  • Oko 100g brašna
  • Oko 200g prezli
  • Ulje za prženje

Opciono:

  • Grčki jogurt ili neki drugi umak po izboru

Priprema:

U šerpu sipati vodu i so i ostaviti da provri. Kada provri dodati palentu i skloniti sa ringle, konstantno mešati da se ne bi stvorile grudvice pa dodati parmezan i biber i sjediniti.
Smesu zatim prebaciti u pravougaonu tepsiju (33x23cm, može i malo veća) koja je prethodno podmazana puterom i izravnati je ravnomerno. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti, može i u frižideru.
Ohlađenu palentu iseći na 20 kockica. Jaja posoliti i umutiti viljuškom, pripremiti brašno i prezle.
Svaku kockicu uvaljati sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržiti u malo dubljem ulju, isprženu palentu staviti na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi.
Servirati uz grčki jogurt ili umak po želji, peršun ili bosiljak.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: Slatka domaćica