Za Švarcvald tortu smo svi čuli, i većina nas je i obožava. Ona je glavna zvezda mnogih slavlja, i uvek je možemo videti na svečanoj trpezi, pored torti kao što je Moskva šnit. Danas vam donosimo recept za Švarcvald tart, koji je po sastojcima sličan torti ali je opet drugačiji i jedinstven. Isprobajte i uverite se u posebnost ovog kolača.
Sastojci:
Korica:
- 200g brašna
- 70g šećera
- 1 jaje
- 100g hladnog putera
- 2 kašike kakao praha
Fil:
- 300g višanja (ja sam koristila one iz tegle, mogu sveže, mogu i zaleđene ali ih treba odlediti)
- 150g putera
- 200g crne čokolade
- 4 jaja
- 150g šećera
- malo soli
- 80g brašna
- 30g kakao praha
Preliv:
- 250g maskarpone sira
- 250ml slatke pavlake
- 1 kašika prah šećera
Priprema:
Za koricu umesiti sve sastojke ručno ili uz pomoć miksera, potrebno je par minuta da se sve sjedini i formira testo. Od testa napraviti lopticu, spljoštiti je malo, umotati u streč foliju i odložiti u frižider na pola sata.
Tart kalup sa odvojivim dnom prečnika 30cm podmazati puterom i posuti brašnom. Kada je testo spremno, rastanjiti ga na podlozi posutom brašnom, prebaciti u kalup i obložiti dno i ivice. Vratiti u frižider dok se priprema fil.
Rernu zagrejati na 175 stepeni, režim gornji i donji grejač. Za fil istopiti puter i čokoladu i staviti sa strane da se malo prohladi. Miskerom penasto umutiti jaja i šećer, dodati čokoladu sa puterom, so i umutiti. Na kraju kroz sito dodati brašno i kakao i mešati samo onoliko dok se testo ne sjedini.
Testo rasporediti preko korice, blago utisnuti višnje i peći 40-45 min.
Nakon pečenja ostaviti tart da se ohladi u potpunosti. Miskerom umutiti maskarpone i prah šećer a u zasebnoj činiji slatku pavlaku. Slatku pavlaku nemojte premutiti, neka bude malo ređa. Spatulom spojiti maskarpone sa slatkom pavlakom, rasprediti preko tarta, izrendati još malo čokolade preko i odložiti u frižider da se rashladi. Nakon 1h je već spremno za jelo, uživajte.
Izvor: Slatka domaćica