SVI PATLIDŽAN PRIPREMAJU NA 2 NAČINA, A POSTOJI JOŠ BOLJI I BRŽI: Hrskavo pohovano povrće - samo ga ubacite u rernu

Pohovani patlidžan sa semenkama je odličan kada se ispeče u rerni, ali ga možete i pržiti u ulju.

Šerpica

Ovako pripremljen patlidžan je odličan prilog uz neko meso, a možete ga služiti i kao zasebno jelo sa parčetom hleba. Pohovani patlidžan iz rerne će zavoleti i oni koji nisu preterani ljubitelji ovog povrća. Iskoriste sada kada je sezona i isprobajte različite recepte sa patlidžanom kao što je onaj sa bogatim nadevom ili urolani punjeni patlidžan

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • 4 jajeta
  • 150 g brašna
  • 150 g prezli
  • 3 kašike susama
  • 3 kašike lana
  • 1 kašika čia semenki
  • malo iseckanih bundevinih semenki
  • so
  • oko 30-40 ml ulja

Priprema:

Isecite patlidžan na kolutove ili po dužini, posolite ga. Pripremite 4 posudice ili tanjira. U jednom umutite jaja, pa dodajte kašiku ulja i posolite. U drugi stavite brašno, u treći prezle, a u četvrtom pomešajte semenke. Semenke možete da stavite i u prezle. 
Patlidžan uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, prezle i smenke i ređajte u podmazanu tepsiju ili samo stavite pek papir. Odozgo nakapajte ulje i pecite oko 15 minuta na 240°C. U toku pečenja izvadite tepsiju iz rerne pa svaki kolut preokrenite da se lepo zapeče s obe strane. Možete ih pržiti i u dubokom ulju.

Izvor: serpica