Kada nemate puno vremena za pripremu, napravite ovaj lagani kolač za svaki dan. Veoma se jednostavno i brzo priprema, brže od lenje pite. Treba vam šolja od 200 ml kojom merite sve sastojke. Pripremu pogledajte u nastavku.
Sastojci:
- šolja brašna
- šolja griza
- šolja (ili 1/2) šećera
- 5 jabuka
- 10 g vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- šolja vrućeg mleka
- 30 g maslaca
- šećer u prahu
*Ukoliko hoćete veći kolač, duplirajte količinu sastojaka.
Priprema:
Oljuštite i izrendajte jabuke. Dodajte im cimet i vaniln šećer, pa dobro promešajte. U vruće mleko dodajte maslac, promešajte i ostavite da se otopi. U veću činiju dodajte po šolju brašna, griza, šećera (šećera možete i manje). Promešajte. Podelite na dva dela.
Kalup (20 cm) oblozite sa papirom za pečenje, pa premažite uljem. Na dno stavite ravnomernu polovinu smese griza, brašna i šećera. Preko stavite rendane jabuke. Poravnajte, pa stavite drugu polovinu suvih sastojaka. VIljuškom izbockajte, pa postpeno preko sipajte mleko sa maslacem. Na vrhu će ostati malo tečnosti. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta. Korica treba da porumeni.
Ostavite kolač da se ohladi, pa izvadite iza kalupa i pospite sa šećerom u prahu. Isecite I poslužite.
Izvor: Cooking.rs