POSNA VOĆNA BAKLAVA SA ORASIMA: Iz bakine kuhinje nam stiže odličan recept za kolač od gotovih kora 

Za vreme posta odlučite se za posne voćne baklave.

Bakina i dekina kuhinja

Tokom Božićnog posta treba da osmislite meni kako biste svakoga dana jeli raznovrsnu hranu. Kada je post u pitanju najteže nam pada što ne znamo šta bismo slatko mogli da napravimo. Mi vam predlažemo baklavu sa voćem i sa orasima toliko dobrog ukusa da nećete moći da prestanete da jedete. 

Sastojci:

  • gotove kore
  • 100 g oraha seckanih
  • 1 veća dunja ili 2 manje
  • 4 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 100 g suvog grožđa u rumu
  • ulje za premazivanje

Za preliv:

  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 limuna 

Priprema:

Jabuke i dunje izrendajte, dodajte vanilin šećer i malo cimeta. Prvu koru premažite uljem, dodajte drugu preko nje, pa i nju premažite. Na dno stavite jabuke, a na sredini pritisnite prstima praveći korito. U korito ubacite suvo grožđe isceđeno iz ruma i seckane orahe preko. Čvrsto uvijte u rolnicu i ređajtie u podmazan pleh. Rolnice isecite na manje komade i premažite uljem. Pecite na 200°C oko 40 minuta. 

U šerpicu sipajte šećer i 100 ml vode, isecite limun na kolutove i ostavite da se ušpinuje. Pečenu vruću baklavu prelijte vrućim sirupom.

Izvor: bakinaidekinakuhinja