Iskočite iz zone komfora i napravite drugačiji kolač za praznike ili za slavu. Ovo može da bude i posna i mrsna poslastica, jedino ako pravite posnu varijantu koristite posne namirnice. Čokoladna salama je neobičan, ali baš dobar kolač čiji ukus podseća na čuveni ferero slatkiš.
Istopljenu čokoladu pomešajte sa keksom i lešnikom i umotajte u foliju. Ostavite da se stegne u frižideru, pa zatim pospite šećerom i služute.
Sastojci:
- 100 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade
- 1 kašika kakao praha
- 250 g mlevenog keksa
- 50 gr. šećera u prahu
- oko 100-150 g pečenih lešnika
- 30 ml vode
- još 50 g šećera za posipanje
Priprema:
Istopite čokoladu i margarin, sklonite sa šporeta i dodajte kakao. Pomešajte keks, šećer u prahu i iseckane lešnike. Sipajte vruću istopljenu čokoladu, promešajte, pa dodajte vodu i izgnječite rukama. Raširite foliju ili kesu, pospite šećerom i stavite pripremljen kolač. Oblikujte oblik salame, umotajte u foliju i ostavite da stoji u frižideru oko dva sata. Izvadite iz folije i pospite još sa malo šećera.
Izvor: serpica