NAJMEKŠE POSNE KROFNE SA JABUKOM: Ne gubite vreme sa prženjem, ispecite ih U RERNI, a 1 začin im daje prelepu boju

Ne postoji osoba koja ne voli krofne, a ove sa jabukom mogu da se jedu i u toku posta.

Šerpica

Prave zimske krofne sa jabukom od kojih će zamirisati cela kuća. Testo je predivno i mekano kao pena, a ne trebaju vam ni kvasac, ni jaja ni mleko. Peku se u rerni, pa ne morate da stojite pored šporeta i da pržite. 

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • oko 800 g brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 100 ml ulja
  • 350 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli

Još:

  • šećer
  • cimet
  • orasi 

Priprema:

Kvasa i šećer pomešajte sa mlakom vodom. Ostavite da nadođe. Zatim dodajte rendanu jabuku, ulje, vanilin šećer, kurkumu, promešajte, pa sipajte brašno i so. Umesite testo i ostavite da nadođe. Premesite, razvucite oklagijom, ne pretanko. Manjom čašicom vadite krofne, slažite na tepsiju i ostavite deset minuta da odstoje. Za to vreme uključite rernu na 200°C.
Krofne namažite uljem, poprskajte vodom, možete odozgo staviti malo šećera i cimeta. Pecite ih oko 20 minuta ili dok blago ne porumene. Vrele poprskajte vodom, uvaljajte u šećer, cimet i orahe.

Izvor: serpica