Nedeljni ručak ne može da se zamisli bez piletine i krompira. Mi vam predlažemo lagani obrok, a to je belo meso sa paprikom u sosu od pavlake i svima omiljeni pire krompir. Kada pripremate pire u njega dodajte i kurkumu, začin koji je poznat po tome što pozitivno utiče na ceo organizam.
Em će dati lepu boju krompiru, em će i ukus biti odličan.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea
- 500 g paprika
- 100 g crnog luka
- 2-3 kašike kisele pavlake
Za prilog:
- 600 g krompira
- 10 g maslaca
- so, biber, kurkuma
- 50 ml mleka
Priprema:
Povrće očistite, operite i iseckajte na kockice. Piletinu isecite na trakice debljine oko 1 cm. Začinite je i dobro promešajte. Meso mozete da ostavite u marinadi nekih 30 minuta. U zagrejanom ulju, na laganoj temperaturi, izdinstajte sitno seckani luk, sa malo soli. Kada luk postane staklast dodajte iseckanu piletinu. Temperaturu pojačajte i pržite dok meso ne promeni boju. Dodajte papriku i so. Dobro promešajte i pržite oko 3-4 minuta na jačoj teperaturi. Smanjite temeraturu i dinstajte dok ne ispari tečnost i meso i paprika ne budu termički pečeni, (oko 20 minuta). Povremeno promešajte. Ugasite ringlu i dodajte 2-3 kašike kisele pavlake. Mozete dodatno da začiinite sa belim lukom, ljutom paprikom, senfom, origanom, peršunom, karijem… Krompir skuvajte, pa procedite. Dodajte maslac, mleko i začine i ispasirajte.
Izvor: Cooking