DOMAĆE LEPINJE PO STARINSKI: Tanke i mekane idu uz sve - tajna drugačijeg ukusa je u premazu od pavlake

Recept za najbolje lepinje sa namazom od pavlake i luka.

Bakina i dekina kuhinja

Kad jednom probate ove lepinje stalno ćete ih praviti. Sastojci su standardni kao i kod ostalih recepata za lepinje, ali ono što ih razlikuje je premaz od pavlake i belog luka. Ovao pripremljene ih možete jesti za doručak i večeru.

Sastojci:

*mera je šolja od 200 ml

  • 200 ml mleka
  • 10 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ulje
  • 2.5 šolje brašna
  • so

Namaz:

  • 1-2 kašike kisele pavlake 
  • 3 - 4 čena seckanog belog luka 

Priprema:

Mleko smlačiti, dodati izmrvljen kvasac, šećer i ostaviti da nadođe. Dodati ulje, brašno i so i zamesiti glatko mekano testo. Pokriti da odmori 30 minuta pa ga na stolu premesiti i podeliti na 5 delova. Rukama obraditi u loptice i pokriti 10 minuta. Svaku lopticu rukama razvući u veći tanjir i pržiti u ulju da porumeni sa jedne i druge strane

1-2 kašike kisele pavlake i 3-4 čena seckanog belog luka izmešati. Dodati po želji origano biber i sl i time premazivati lepinje.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja