Ukoliko vam je ponestalo hleba, a mrzi vas da idete do prodavnice, ili pak samo želite neko vruće pecivo za vaš naredni okrok - ovo je recept za vas. Lepinje se odlično slažu sa mesom sa roštilja, ali idu i z bilo koje kuvano jelo. Karakteristično za ove lepinje je da se peku na ringli, na suvom tiganju.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 15 g kvasca
  • 1 kašićica šećera
  • so
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml mlake vode

Priprema:

Rastopti kvasac u malo mlake vode, dodati šećer pa kad zapeni sipati u vanglu. Dodati vodu i jogurt, zatim ulje i deo brašna i so. Dobro izraditi testo da nema grudvica. Dodavati polako ostatak brašna i rukama ili mikserom sve izjednačiti da testo bude mekše i glatko.

Ostaviti ga da odmori 30 min pa ga istresti na sto koji smo malo pobrašnjivili. Iseći na nekoliko delova pa rukama formirati loptice koje treba ostaviti na pobrašnjenom stolu pokrivene 10 min. Svaku lopticu rukama ili oklagijom razviti i ređati na veći poslužavnik.

Opet pokriti da odmore 15 minuta na toplom. Na veći teflonski tiganj ili veću plotnu na drva staviti lepinju pa okretati na svakih minut do 2 nekoliko puta da zarumene.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja