Supa sa knedlama i sladak kupus je omiljena srpska hrana. Sada iskombinujte ova dva recepta i napravite kuvani kupus sa noklicama. Još su bolje od knedli jer im se dodajte beli luk, koji ne samo što je zdrav, već i daje poseban šmek knedlama. Možete da jedete i u toku Uskršnjeg posta, a i pun je vitamina. Poslužite sa domaćim hlebom od speltinog brašna.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 praziluk
- oko 700 g svežeg kupusa
- 1 šargarepa
- 1 koren celera
- 500 ml kuvanog paradajza
- 500 ml vode
- 2 čena belog luka
- 50 ml ulja
Za kukuruzne noklice:
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 3-4 kašike vode
- 1 kašika ulja
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 čen belog luka
Priprema:
Iseckajte crni luk i praziluk, pa propržite na ulju. Dodajte iseckanu šargarepu, koren ili celera i seckani beli luk. Dodajte iseckan kupus i dinstaje 2-3 minute. Prelijte sokom od paradajza i vodom, dodajte začine. Kuvajte oko 30 minuta. Ako volite pikantnije možete da dodate i seckanu ljutu papriku.
Pomešajte brašno, ulje, vodu i mleveni beli luk. Dobro sjedinite, pa ostavite 10-ak minuta. Kašičicom vadite noklice i spuštajte u kuvani kupus 5 minuta pre nego što ćete da isključite.
Izvor: Šerpica