Ovaj turski kolač sa bademima pravi se vrlo jednostavno, a većinu sastojaka već imate kod kuće. Sjajan je ukoliko nemate previše vremena za komplikovane poslastice sa korama i filovima, jer sve samo umutite i pečete.
Bademi mu daju posebnu aromu, u njega ne ide previše brašna, a što je najbolje od svega, biće podjednako mekan i sutradan.
Sastojci:
- 250 g putera
- 150 g kristal šećera
- 100 g šećera u prahu
- 5 jaja
- 30 g gustina
- 50 g brašna
- 250 g mlevenih badema
Priprema:
Mikserom umutite puter, zajedno za prah i kristal šećerom. Žumanca odvojte od belanaca, pa prvo dodajte žumanca i mutite, a posle nekoliko minuta dodajte i belanca pa ponovo sve izmiksajte. Nakon toga dodajte brašno i gustin i opet mutite na srednjoj brzini da se sve lepo sjedini. Na kraju dodajte mlevene bademe i ponovo sve izmešajte. Smesu rasporedite u kalup prečnika 24 cm obložen pek papirom i pecite sat vremena na 140 stepeni. Kada se prohladi isvadite ga iz kalupa, isecite i po želji poslužite sa kuglom sladoleda i voćem po izboru.
Izvor: Slatka domaćica