Volfgang Amadeus Mocart bio je austrijski kompozitor klasične muzike i pijanista, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih u celom svetu. Nije bio poznat samo po muzici, već je bio i veliki ljubitelj hrane. Od ranog detinjstva je putovao svetom, pa je imao prilike da se upozna sa svim svetskim kuhinjama. Englesku kuhinju, osim piva, nije voleo, a italijanska mu je bila previše začinjena. Čak ni za francusku, koja je tih godina bila u punom sjaju, nije ima previše reči hvale. Najviše je voleo jednostavna jela svoje zemlje. Postoji legenda za koju se veruje da je njegov otac ispričao, a to je da kada ga je grofica fon Asteburg pitala da li ima neke želje vezano za hranu koja će se služiti na večeri u Mocartovu čast, da su njegova želja bile knedle od džigerice i kiseli kupus. Ovo jelo se često služilo na trpezi austirijskih seljaka, jer ne košta puno, a neverovatno je ukusno. Ove mesne knedle možete da poslužite sa podvarkom.
Kako se prave Mocartove omiljene knedle
- Sastojci:
- 500 g mlevene goveđe džigerice (može i pileća ili svinjska)
- 2 jajeta
- 1 crni luk
- 60 g putera
- 2 veze peršuna
- 150 g prezli
Priprema:
Crni luk sitno isekajte, pa propžite na istopljenom puteru. Zatim dodajte seckani peršun, posolite i pobiberite. Sklonite posle minuta sa šporeta. U posudi pomešajte mlevenu džigericu, luk i peršun, pa dodajte umućena jaja i prezle. Dobro sjedinite smesu i ostavite da odstoji nekih 40 minuta u frižideru. Oblikujte knedle i kuvajte u slanoj vodi nekuh 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem