Ako još niste probali, pravo je vreme da napravite kiparski tradicionalni slatkiš. Umesite testo od 4 sastojka koja svaka domaćica već ima kod kuće, a zatim ga napunite neobičnim punjenjem od griza i tradicionalnog začina mastike. Ovo slatko testo se prži u ulju, a krcka pri svakom zalogaju. Najbolje od svega je uspeva i početnicima.
- Sastojci:
- 310 g običnog brašna
- 150 g vode
- 50 g maslinovog ulja
- prstohvat soli
- Za punjenje:
- 600 ml vode
- 100 g finog griza
- 150 g šećera
- 2 g mastike
- 1/4 kašičice ružine vodice
- Još:
- 70 ml ulja
- med
- orasi
Priprema:
U blenderu ustitnite šećer i mastiku. Zatim u šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer sa mastikom i ružinu vodu. Kada krene da vri sipajte griz. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta. Prebacite griz u posudu i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Pomešajte vodu, maslinovo ulje i so, pa dodajte brašno. Umesite testo, a u posudu sipajte ulje (70 ml). Odvajajte po 40 g testa, nauljite ga i formirajte loptice. Kada sve pripremite, prstima razvucite, a zatim i oklagijom, pa isecite ivice da dobijete pravilan kvadrat. Još malo nauljite. Punjenje od griza isecite na pačiće, pa stavite jedno parče na testo i preklopite sa svih strana. Tako uradite dok ne utrošite sve. Pržite u dobro zagrejanom ulju. Pospite seckanim orasima i prelijte medom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus