Ako još niste probali, pravo je vreme da napravite kiparski tradicionalni slatkiš. Umesite testo od 4 sastojka koja svaka domaćica već ima kod kuće, a zatim ga napunite neobičnim punjenjem od griza i tradicionalnog začina mastike. Ovo slatko testo se prži u ulju, a krcka pri svakom zalogaju. Najbolje od svega je uspeva i početnicima. 

  • Sastojci:
  • 310 g običnog brašna
  • 150 g vode
  • 50 g maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • Za punjenje: 
  • 600 ml vode
  • 100 g finog griza
  • 150 g šećera
  • 2 g mastike
  • 1/4 kašičice ružine vodice
  • Još:
  • 70 ml ulja
  • med
  • orasi

Priprema:
U blenderu ustitnite šećer i mastiku. Zatim u šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer sa mastikom i ružinu vodu. Kada krene da vri sipajte griz. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta. Prebacite griz u posudu i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Pomešajte vodu, maslinovo ulje i so, pa dodajte brašno. Umesite testo, a u posudu sipajte ulje (70 ml). Odvajajte po 40 g testa, nauljite ga i formirajte loptice. Kada sve pripremite, prstima razvucite, a zatim i oklagijom, pa isecite ivice da dobijete pravilan kvadrat. Još malo nauljite. Punjenje od griza isecite na pačiće, pa stavite jedno parče na testo i preklopite sa svih strana. Tako uradite dok ne utrošite sve. Pržite u dobro zagrejanom ulju. Pospite seckanim orasima i prelijte medom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE