BASBOUSA - ARAPSKI KOLAČ OD GRIZA I KOKOSA: Ako volite baklave i tulumbe obavezno napravite ovu poslasticu

Ispobajte recept za ovaj prelepi kolač sa kokosom i grizom.

Shutterstock

Ako volite kolače sa šećernim sirupom, kao što su baklave, tulumbe, kadaif onda ovu poslasticu morate da probate. Basbousa je tradicionalni kolač sa Bliskog istoka koji se pravi od griza i kokosa. Poslužite ga sa kafom ili čajem. 

Za ovaj kolač vam ne treba puno vremena samo sjedinite sastojke i ispečete. Uživajte u vikendu i posle ručka počastite sebe i porodicu fenomenalnim slatkišem. 

Sastojci:

  • 320 g griza
  • 1/2 šoljice putera 
  • 1 kašika meda 
  • 120 g šećera
  • 100 ml jogurta
  • 6 g praška za peciva
  • 50 g kokosa
  • 1/2 kašike tahinija

Za sirup:

  • 1 šoljica šećera
  • 1 šoljica vode
  • 1 kašičica limunovog soka 
  • 2 kašike meda
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Za dekoraciju:

  • bademi

Priprema:

Pomešajte griz, prašak za pecivo, šećer i kokos, pa dobro sjedinite. Istopite puter, a zatim dodajte med i ostavite još malo na šporetu. Pomešajte med i puter sa ostalim sastojcima, pa sipajte jogurt. Sve dobro sjedinite. Kalup prečnika 30 cm premažite tahinijem i puterom, pa sipajte smesu. Na vrh stavite bademe. Pecite na 200°C oko 30 minuta. 

Za to vreme napravite sirup. U šerpi pomešajte sve sastojke za sirup i ostavite da proključa. Zatim smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Prelijte kolač sirup, pa ga vratite u isključenu rernu još nekih 5-10 minuta.