NAN - INDIJSKI TRADICIONALNI HLEB: Podseća na tortilje, ali je deblji i mekši, a obavezno ga uvijte u kuhinjsku krpu 

Indijski hleb Nan možete da služite sa kebabom, ćevapima...

Printscreen/Instagram/turkuazkitchen

Nan je indijski hleb koji spada u određenu vrstu "debelog" somuna. Obično se pravi od kvasca ili praška za pecivo, ali u ovom receptu su kombanovana oba sastojka. U testo možete dodati neke namirnice kao što su grašak ili nešto što volite, a sada isprobajte Nan sa belim lukom i začinskim biljem. Aromatični hleb će vas osvojiti na prvi zalogaj. 

Kako bi ostao mekan, pokrijte ga kuhinjskom krpom.

Sastojci:

  • 1/2 šolje vode
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1/4 kašičice šećera
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1/2 šolje mleka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 1/4 šolje brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 čena belog luka 

Još:

  • sveže začinsko bilje (seckan peršun i mirođija)
  • puter

Priprema:

Pomešajte 1/2 šolje tople vode, kvasac i šećer i ostavite da naraste 5-7 minuta. U drugoj činiji pomešajte mleko, jogurt, ulje, aktivirani kvasac, brašno, beli luk, prašak za pecivo i so, pa sjedinite. Mesite testo dok ne postane glatko. Testo treba da bude malo lepljivo. Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 40-50 minuta. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 8 ili 10 jednakih delova. Razvucite u ovalni oblik, pa pospite seckanim začinskim biljem i još malo razvucite. Ispecite u tiganju, pa premažite puterom obe strane. Pokrijte kuhinjskom krpom kako bi ostali topli.

This browser does not support the video element.

Nan - indijski hleb  Instagram/turkuazkitchen

Izvor: Stvar ukusa