Počeo je Uskršnji post i svi pravoslavni vernici ga se pridržavaju. Ideja za ukusna jela nikad dosta, a najviše se traže recept za posni doručak. Tada možete da služite čia puding, ovsene pahuljice, posne palačinke, a mi vam donosimo najbolji recept za ukusne posne mekike. U testo obavezno dodajte i jogurt i one će biti mekane. Posne mekike možete da služite u slanoj ili slatkoj varijanti.

Sastojci:

  • 500 g brašna 
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kocke kvasca
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica soli 
  • 100 ml posnog jogurta

Recept za mekane posne mekike:

10:37
Korak 1

Umesite testo

U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i izdrobljen kvasac. Dobro promešajte, pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim sipajte jogurt, prosejano brašno i so, pa umesite testo. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih pola sata. 

10:37
Korak 2

Oblikujte mekike 

Premesite testo još jednom i ostavite još 10 minuta. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa isecite kocke. 

10:37
Korak 3

Pržite mekike 

Mekike pržite u zagrejanom ulju, pa vadite na ubrus da se ocede od viška masnoće. 

Pročitajte i ovo: Posne mekike bez kvasca

BONUS VIDEO: 

Instagram/Cookist wow Slatke mekike uvaljane u šećer

(StvarUkusa/S.B.)