Počeo je Uskršnji post i svi pravoslavni vernici ga se pridržavaju. Ideja za ukusna jela nikad dosta, a najviše se traže recept za posni doručak. Tada možete da služite čia puding, ovsene pahuljice, posne palačinke, a mi vam donosimo najbolji recept za ukusne posne mekike. U testo obavezno dodajte i jogurt i one će biti mekane. Posne mekike možete da služite u slanoj ili slatkoj varijanti.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kocke kvasca
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- 100 ml posnog jogurta
Recept za mekane posne mekike:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i izdrobljen kvasac. Dobro promešajte, pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim sipajte jogurt, prosejano brašno i so, pa umesite testo. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih pola sata.
Oblikujte mekike
Premesite testo još jednom i ostavite još 10 minuta. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa isecite kocke.
Pržite mekike
Mekike pržite u zagrejanom ulju, pa vadite na ubrus da se ocede od viška masnoće.
Pročitajte i ovo: Posne mekike bez kvasca
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem