Tražite brzu, zdravu i hranljivu užinu tokom posta? Posna pašteta od sardine je upravo ono što vam treba. Bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, kremasta i aromatična, ova pašteta je savršena uz hleb, krekere ili sveže povrće.

Priprema je izuzetno jednostavna, a rezultat je ukusan i hranljiv namaz koji će obradovati celu porodicu, a mamiće čak i one koji nisu ljubitelji ribe.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: namaz

Porcije/Količina: 4

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme hlađenja: 30 minuta (opciono)

Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 konzerva sardina
  • 100 g posnog majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1-2 čena belog luka, sitno zdrobljena
  • 1 mala veza peršuna, sitno seckana
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Čišćenje sardina

Sardine pažljivo ocedite od ulja ili soka i, po želji, uklonite veće kosti. U posudi, viljuškom ili u blenderu, zdrobite sardine u glatku pastu.

Bonus savet:

Za dodatnu aromu i kremastu teksturu, možete dodati malo sitno seckane crvene paprike ili maslina. Pastu od sardine takođe možete koristiti kao punjenje za posna peciva ili kao dodatak salatama.

 2. korak: Mešanje namaza

Dodajte posni majonez, senf i limunov sok. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Umešajte beli luk i sitno seckani peršun. Posolite i pobiberite po ukusu.

3. korak: Hlađenje

Ako želite, paštetu možete ostavite u frižideru 20–30 minuta da se okusi prožmu i pašteta postane gušća.

4. korak: Serviranje

Poslužite paštetu na kriškama hleba, tostiranom hlebu, krekerima ili povrću. Odlična je kao brza užina, lagani obrok za post ili predjelo za slavsku trpezu. Čuvajte je u zatvorenoj posudi u frižideru do 2 dana.

Ako ste ljubitelj ovakvih mazalica, bacite pogled na naš recept za avokado humus za 10 minuta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.