Avokado humus je kremasta i zdrava užina koja spaja bogat ukus avokada i leblebija sa blagim aromama belog luka i tahinija. Brzo se priprema i idealan je kao predjelo, užina ili lagani obrok uz povrće ili pita hleb. Ovaj recept je jednostavan, zdrav i savršen za sve koji žele osvežavajuću i hranljivu zakusku.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Mediteranska

Tip jela: Predjelo

Ukupno vreme pripreme: 10 minuta

Kalorije po porciji: oko 200 kcal

Broj porcija: 4

Nivo težine pripreme: lako

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 200 g kuvanih leblebija (ili konzerviranih)
  • 2 kašike tahinija
  • Sok od 1 limuna
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice kumina
  • So po ukusu
  • Opciono: paprika, čili pahuljice ili sveže bilje za posipanje
Savet:

Ako želite intenzivniji ukus, dodajte još limunovog soka i tahinija, a za pikantnu notu pospite čili pahuljicama.

Priprema:

Priprema sastojaka:

Operite i prepolovite avokado, očistite beli luk i pripremite leblebije.

Miksanje:

Stavite avokado, leblebije, tahini, limunov sok i beli luk u blender. Dodajte maslinovo ulje, kumin i so, pa miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.

Serviranje:

Prebacite humus u činiju, ukrasite maslinovim uljem, čili pahuljicama ili svežim biljem po želji. Poslužite uz pita hleb ili sveže povrće.

Bonus video

00:26
Recept za punjeni avokado Izvor: TikTok/chefantonis