Nutricionistkinja Maja Astaloš često ističe da je bundeva pravo blago jeseni jer je laka, zdrava i zasitna. Kada se spoji sa integralnim pirinčem, dobija se topla čorba koja prija stomaku i jača organizam. Ovaj recept je jednostavan, a opet pun hranljivih vrednosti koje svako može da uvrsti u svoju kuhinju.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: čorba

Porcije/Količina: 4 osobe

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja: 20 minuta

Ukupno vreme: oko 30 minuta

Težina: laka

Sastojci:

  • 400 g očišćene bundeve
  • 80 g integralnog pirinča
  • so po ukusu
  • oko 0,8 l vode
  • iseckan peršunov list po ukusu
  • začini po želji (npr. biber, kurkuma, muskantni oraščić)
Savet:

Integralni pirinač kuvajte posebno jer mu treba duže vreme nego bundevi – tako ćete dobiti savršen balans ukusa i teksture.

Priprema:

Pripremite bundevu

Isecite bundevu na krupnije kocke. Stavite je u šerpu, prelijte sa oko 0,8 l vode i kuvajte dok ne omekša.

Skuvajte pirinač

U drugoj posudi skuvajte integralni pirinač prema uputstvu, dok ne omekša.

Napravite čorbu

Kada se bundeva prohladi, izmiksajte je u krem. Dodajte skuvani pirinač i posolite po ukusu. Po želji ubacite još neki začin. Pred serviranje pospite čorbu svežim iseckanim peršunovim listom. Služite toplo.

Bonus video

00:48
Kolač sa bundevom i čokoladom Izvor: instagram/cookistwow