Kad krenu slatki i sočni čeri paradajzi, najbolje je pripremiti laganu salatu koja se sprema za nekoliko minuta. Uz papriku, beli luk i malo začina, ovo jelo postaje osvežavajući prilog ili lagani obrok. Svež peršun, mirođija ili korijander daju završni pečat i miris domaće kuhinje.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: salata, prilog

Porcije/Količina: 4 osobe

Ukupno vreme pripreme: 15 minuta

Težina: laka

Sastojci:

  • 1 kg čeri paradajza
  • 1 paprika 
  • 5 čenova belog luka
  • 1 puna kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike jabukovog sirćeta 
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 veza svežeg bilja (korijander, peršun ili mirođija)
Savet:

Najlepši ukus dobijate ako ostavite salatu da odstoji bar pola sata – paradajz će pustiti sok i sve će se lepo sjediniti.

Priprema:

Pripremite povrće

Operite čeri paradajz i presecite ga na polovine. Papriku očistite i isecite na tanke trakice. Beli luk sitno iseckajte.

Napravite preliv

U manjoj činiji pomešajte so, šećer, sirće i ulje. Dobro izmešajte dok se šećer i so ne otope.

Složite salatu

U većoj činiji pomešajte paradajz, papriku i beli luk. Prelijte pripremljenim prelivom i pažljivo promešajte. Na kraju dodajte sitno seckano bilje po izboru.

Serviranje

Ostavite salatu u frižideru 10–15 minuta da se ukusi povežu. Poslužite kao osvežavajući prilog uz glavno jelo ili uz hleb.

Bonus video

00:15
kako da lako oljuštite paradajz Izvor: tiktok/boxwoodandspruce