Kad krenu slatki i sočni čeri paradajzi, najbolje je pripremiti laganu salatu koja se sprema za nekoliko minuta. Uz papriku, beli luk i malo začina, ovo jelo postaje osvežavajući prilog ili lagani obrok. Svež peršun, mirođija ili korijander daju završni pečat i miris domaće kuhinje.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: salata, prilog
Porcije/Količina: 4 osobe
Ukupno vreme pripreme: 15 minuta
Težina: laka
Sastojci:
- 1 kg čeri paradajza
- 1 paprika
- 5 čenova belog luka
- 1 puna kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 veza svežeg bilja (korijander, peršun ili mirođija)
Priprema:
Pripremite povrće
Operite čeri paradajz i presecite ga na polovine. Papriku očistite i isecite na tanke trakice. Beli luk sitno iseckajte.
Napravite preliv
U manjoj činiji pomešajte so, šećer, sirće i ulje. Dobro izmešajte dok se šećer i so ne otope.
Složite salatu
U većoj činiji pomešajte paradajz, papriku i beli luk. Prelijte pripremljenim prelivom i pažljivo promešajte. Na kraju dodajte sitno seckano bilje po izboru.
Serviranje
Ostavite salatu u frižideru 10–15 minuta da se ukusi povežu. Poslužite kao osvežavajući prilog uz glavno jelo ili uz hleb.
Bonus video
