Pored ajvara i turšije, paprike spremljene na ovaj način uneće malo egzotike u vašu zimnicu. Kombinacija aromatičnih začina, belog luka i svežeg bilja daje posebnu pikantnost. Marinirane ovako, paprike postaju savršen prilog uz meso, krompir ili jednostavno parče hleba.
Osnovne informacije
Kuhinja: Korejska (prilagođeno domaćem ukusu)
Tip jela:salata od paprike za zimnicu
Količina: 4 tegle po 550 ml
Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata
Težina: srednja
Sastojci:
- 2 kg slatke paprike (oljuštene)
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
- 1 kašika mlevenog korijandera
- 2 kašičice kurkume
- 2 kašičice karija
- 1 ljuta paprika
- jedna glavica belog luka
- 100 ml biljnog ulja
- veza peršuna
- veza bosiljka
- veza celera
- 50 ml sirćeta 9%
Priprema:
Pripremite slatku papriku
Operite i očistite paprike, uklonite semenke i pregrade. Isecite na uske trakice i stavite u veću posudu. Dodajte so i šećer, pa dobro izmešajte rukama. Ostavite sa strane da paprika omekša.
Dodajte ljutu papriku i beli luk
Sitno iseckajte ljutu papriku sa semenkama i dodajte u posudu. Beli luk propustite kroz presu i rasporedite po obodu paprike.
Dodajte sveže bilje
Sitno naseckajte peršun, bosiljak i celer.
Pripremite začinsko ulje
U šerpi zagrejte 100 ml biljnog ulja (ne do ključanja). U sredinu posude sa paprikama dodajte kurkumu, kari i mleveni korijander. Prelijte ih vrelim uljem kako bi pustili aromu.
Mariniranje
Dodajte naseckano bilje i 50 ml sirćeta. Sve dobro promešajte, pokrijte i ostavite 1 sat da odstoji.
Punjenje tegli i sterilizacija
Papriku čvrsto složite u čiste tegle i dobro zbijte. Preostali sok rasporedite ravnomerno u tegle. Poklopite kuvanim poklopcima. Na dno šerpe stavite peškir, poređajte tegle i prelijte toplom vodom do ramena tegli. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i sterilišite 15 minuta.
Hlađenje i čuvanje
Izvadite tegle, dobro zavrnite i okrenite naopačke. Pokrijte ćebetom i ostavite da se ohlade. Čuvajte na sobnoj temperaturi.
Bonus video
