Pored ajvara i turšije, paprike spremljene na ovaj način uneće malo egzotike u vašu zimnicu. Kombinacija aromatičnih začina, belog luka i svežeg bilja daje posebnu pikantnost. Marinirane ovako, paprike postaju savršen prilog uz meso, krompir ili jednostavno parče hleba.

Osnovne informacije

Kuhinja: Korejska (prilagođeno domaćem ukusu)

Tip jela:salata od paprike za zimnicu

Količina: 4 tegle po 550 ml

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata

Težina: srednja

Sastojci:

  • 2 kg slatke paprike (oljuštene)
  • 1 kašika soli 
  • 2 kašike šećera 
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 2 kašičice kurkume
  • 2 kašičice karija
  • 1 ljuta paprika
  • jedna glavica belog luka
  • 100 ml biljnog ulja
  • veza peršuna
  • veza bosiljka
  • veza celera
  • 50 ml sirćeta 9%
Savet:

Obavezno prelijte začine vrućim uljem – na taj način se oslobađa punoća arome i čuva se bogat ukus paprike.

Priprema:

Pripremite slatku papriku

Operite i očistite paprike, uklonite semenke i pregrade. Isecite na uske trakice i stavite u veću posudu. Dodajte so i šećer, pa dobro izmešajte rukama. Ostavite sa strane da paprika omekša.

Dodajte ljutu papriku i beli luk

Sitno iseckajte ljutu papriku sa semenkama i dodajte u posudu. Beli luk propustite kroz presu i rasporedite po obodu paprike.

Dodajte sveže bilje

Sitno naseckajte peršun, bosiljak i celer.

Pripremite začinsko ulje

U šerpi zagrejte 100 ml biljnog ulja (ne do ključanja). U sredinu posude sa paprikama dodajte kurkumu, kari i mleveni korijander. Prelijte ih vrelim uljem kako bi pustili aromu.

Mariniranje

Dodajte naseckano bilje i 50 ml sirćeta. Sve dobro promešajte, pokrijte i ostavite 1 sat da odstoji.

Punjenje tegli i sterilizacija

Papriku čvrsto složite u čiste tegle i dobro zbijte. Preostali sok rasporedite ravnomerno u tegle. Poklopite kuvanim poklopcima. Na dno šerpe stavite peškir, poređajte tegle i prelijte toplom vodom do ramena tegli. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i sterilišite 15 minuta.

Hlađenje i čuvanje

Izvadite tegle, dobro zavrnite i okrenite naopačke. Pokrijte ćebetom i ostavite da se ohlade. Čuvajte na sobnoj temperaturi.

Bonus video

00:18
Kako se najlakše seče paprika Izvor: TikTok/kellyscleankitchen