Ovo je recept koji se obično nasleđuje od bake ili mame. Turšija je omiljena zimska salata, u njoj imate plodove za svačiji ukus. A najbolje od svega je što možete da napravite kombinaciju povrća po svom ukusu i da stavite ono što najviše volite. 

Sastojci:

  • 50 krupnih paprika
  • 2 kg krastavčića
  • 10 l vode
  • 250 soli
  • alkoholno sirće 2:1
  • celer list
  • malo bibera u zrnu
  • 1 veći ren

Priprema:

Paprike dobro oprati, odseći drške. Krastavčiče oprati i odseći deo gde su drškice. Poređati u burence pola paprike i na nju dodati malo listova celera. Ubaciti sve krastavčiće pa odozgo ostatak paprike. Dodati opet celera i malo bibera.

U lonac sipati tri litra vode i dodati 1 litar sirćeta alkoholnog 3:1. Za ovu meru paprike potrebno vam je oko 10 l vode. Sipati u vodu 250 g soli i oko 2,5 l sirćeta. Obavezno probati da li je slano i kiselo. 

Ako vam je prekiselo dodati malo vode ako je neslano dodajte još soli sve po ukusu. Ubaciti konzervans i vinobran dobro izmešati i naliti.

Staviti plastični obruč i kamen ili pak sipati u kese vodu i dobro je zatvoriti i pritisnuti. Posle 7 dana je pogledati pa je doliti jer će paprika upiti tečnost.

Napomena: U turšiju možete dodati karfiol, šargarepu, kisele jabuke, zeleni paradajz, ljute papričice..

Izvor: Bakina i dekina kuhinja