U spremanju zimnice nije bitan samo recept, već ima mnogo drugih stvari o kojima biste morali dobro da povedete računa ukoliko želite da se vaša zimnica održi i do samog kraja.
Ovo su saveti koji će vam pomoći da ne napravite grešku i time rizikujete da vam se turšija pokvari.
1. Pravilan odabir povrća
U turšiju ne ide sve. Najčešći stanovnici burića ili tegli su paprika babura ili paradajz paprike, krastavčiči, mali ne duži od 10 cm, karfiol, šargarepa, zeleni paradajz, svež kupus, crni luk.
Ovo je povrće koje može dobro da se ukiseli i očuva do samog kraja zime.
2. Birajte samo zdravo povrće
Ako kupujete povrće na kutije dobro povedite računa da izaberete povrće koje je sveže. Ceo vaš trud može propasti ukoliko stavite samo jednu papriku koja je negde počela da se kvari. Isto važi i za svo ostalo povrće. Karfiol mora da bude beo, nikako ne kupujte i ne stavljajte karfiol koji je počeo da vene ili koji je poprimio žutu boju.Šargarepa ne sme biti mekana, kupus svež i bez fleka.
3. Povrće mora biti dobro oprano
Svaku povrćku pojedinačno dobro morate da operete, ne sme da ostane nigde ništa. Osim pranja bitno je da u bure uvek slažete suvo povrće, ili ga obrišite čistom krpom ili ga ostavite duže da se samo ocedi i osuši.
4. Dobro operite i sterilišite tegle
Ukoliko stavljate turšiju u bure pobrinite se da ono bude najčistije moguće. Svaka i najmanja nečistoća može biti okidač za stvaranje bakterija koje će sigurno pokvariti vašu zimnicu. Zato operite bure vrućom vodom i ostavite da se takođe dobro osuši.
Tegle po mogućstvu sterilištite u mašini za sudove ili u rerni.
5. Pripremite povrće
Povrće morate dobro očistiti, odstranite peteljke, naročito kod paprike, paradajzu odstranite taj srednji deo, karfiol podelite na manje cvetiće, šargarepi odstranite krajeve, luk dobro očistite, kupusu skinite sve liske gde je krenuo bilo kakav proces. Papriku možete isfiletirati, tako da vidite šta je unutra. Često povrće spolja izgleda dobro, a unutra je počelo da se kvari. Papriku baburu možete puniti kupusom.
6. Pravilno ređanje povrća
Najčešće se prvo slaže red paprike, pa red krastavaca, pa red paradajza, red karfiola i tako do kraja dok se ne potroši svo povrće. Onda ga prelivate rastvorom koji ste napravili.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: domacirecepti.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem