Sastojci:

Za spanać:

  • 600 g spanaća (očisćenog)
  • 1 kašika ulja
  • 2 glavice crnog luka (srednje veličine)
  • 4 kašike sojinog brašna
  • 5 dl vode
  • 4 kašičice kiselog mleka 0,1% mm

Za šnicle od soje i mesa:

  • 120 g sojinih ljuspica
  • 680 g mlevene nemasne junetine
  • 100 g sveže paprike
  • 4 supene kašike vode
  • iseckan peršunov list po ukusu

Priprema:

Po receptu nutricionistkinje Maje Astaloš, ove šnicle od soje i mesa sa prilogom od spanaća je balansirani obrok bogat proteinima i vlaknima. Lagani povrtni prilog u kombinaciji sa sočnim mesnim šniclama sa dodatkom sojinih ljuspica pruža izdašan i hranljiv ručak za celu porodicu.

Savet:

Za još intenzivniji ukus, u spanać dodajte malo belog luka ili svežeg peršuna pri kraju kuvanja. Šnicle možete poslužiti sa krompirom ili integralnim pirinčem za kompletan obrok.

Luk iseckati i prodinstati na ulju dok ne postane staklast. Dodati sojino brašno i mešati da se poveže sa lukom. Sipati vodu i dodati spanać, kuvati poklopljeno na tihoj vatri dok spanać ne omekša. Skinuti sa vatre i umešati kiselo mleko.

Soju natopiti u toploj vodi oko 1 sat, zatim dobro ocediti. U posudu dodati mleveno meso, seckanu papriku, peršun i natopljene ljuspice od soje, pa sve dobro izmešati. Od mase oblikovati 4 šnicle i uviti ih u aluminijumsku foliju. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta.

Više recepata i saveta možete pronaći na Instagram i Facebook profilima nutricionistkinje Maje Astaloš.

Bonus video

00:21
Grčka pita sa sirom i spanaćem  Izvor: Instagram/gayanefood