Sastojci:

6 karabataka

  • maslinovo ulje

  • 3 kašike paradajz paste

  • 2 kašike grčkog jogurta

  • 5 čenova belog luka, sitno iseckanih

  • so, po ukusu

  • dimljena paprika u prahu

  • suvi origano

    Za umak:

  •  4 kašike grčkog jogurta

  •  šaka svežeg korijandera

  •  polovina ljute papričice (po želji, bez semenki)

  •  1 kašika maslinovog ulja

  •  1 kašika crvenog vinskog sirćeta ili svežeg limunovog soka

  •  so, po ukusu

    Priprema:

    U većoj posudi pomešajte paradajz pastu, grčki jogurt, iseckani beli luk, malo maslinovog ulja, dimljenu papriku, origano i so. Dobro sjedinite sastojke dok ne dobijete gustu marinadu. Ukoliko volite začinjeno, probajte i batake sa ovakvom marinadom, oduševiće vas!

    Karabatake operite, osušite ubrusom i premažite pripremljenom marinadom sa svih strana. Po želji, ostavite da odstoje u frižideru 1–2 sata radi intenzivnijeg ukusa.

    Zagrejte rernu na 200°C. Karabatake rasporedite na rešetku, ispod koje je postavljen pleh sa papirom za pečenje (za skupljanje masnoće). Pecite 40–45 minuta, ili dok ne dobiju hrskavu, zlatno-smeđu koricu.

    Dok se meso peče, pripremite umak: u blender stavite jogurt, svež korijander, ljutu papričicu, maslinovo ulje, sirće (ili limunov sok) i so. Miksujte dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.

    Pečene karabatake poslužite tople, uz umak sa strane ili preko mesa.

    Bonus video

    00:28
    Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Instagram/tencere.yemekleri