Sastojci:

Pirinač:

  • 2 ½ šolje pirinča (šolja 240 ml)
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika belog luka (sitno iseckan)
  • 1 srednja šargarepa (narendana ili iseckana)
  • ½ kašike soli
  • vrela voda (količina po potrebi)

Fil:

  • 500 g pilećih prsa (kuvanih i iseckanih)
  • 3 kašike ulja
  • 3 čena mlevenog belog luka
  • 1 srednji crni luk (iseckan)
  • 1 srednji paradajz (iseckan)
  • 1 konzerva kukuruza
  • 1 konzerva graška
  • 200 g seckane šunke
  • 300 g seckanog kačkavalja
  • 3 kašike paradajz pirea
  • ½ šolje vode (120 ml)
  • so, biber i paprika po ukusu

Priprema:

Složenac od pirinča po starinskom receptu sa bogatim filom kombinuje pirinač, sočnu piletinu i kremasti sir u savršenom spoju ukusa. Idealno jelo za porodični ručak koje se lako priprema i oduševljava sve generacije.

Savet:

Da bi složenac bio još aromatičniji, dodajte sveže začinsko bilje poput peršuna ili bosiljka u fil, a pre pečenja pospite malo rendanog parmezana za dodatnu hrskavost.

U tiganju zagrejte ulje, propržite beli luk i narendanu šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i kratko propržite.

Sipajte vrelu vodu toliko da prekrije pirinač za oko 1 cm, dodajte so i kuvajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije većinu vode, ali da ostane malo tečnosti.

U drugom tiganju propržite ulje, dodajte beli i crni luk, pa nakon što omekšaju, dodajte paradajz, kukuruz, grašak i začine. Dinstajte nekoliko minuta. Dodajte paradajz pire i vodu, promešajte i kratko kuvajte fil. Pomešajte obe smese i fil i pirinač.

U vatrostalni pleh ravnomerno rasporedite polovinu smese. Preko njega stavite listiće šunke i kačkavalja, pa sipajte ostatak smese i poređajte listove kačkavalja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok sir ne porumeni i sve se lepo sjedini.

Bonus video

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane