Sastojci:
Pirinač:
- 2 ½ šolje pirinča (šolja 240 ml)
- 3 kašike ulja
- 1 kašika belog luka (sitno iseckan)
- 1 srednja šargarepa (narendana ili iseckana)
- ½ kašike soli
- vrela voda (količina po potrebi)
Fil:
- 500 g pilećih prsa (kuvanih i iseckanih)
- 3 kašike ulja
- 3 čena mlevenog belog luka
- 1 srednji crni luk (iseckan)
- 1 srednji paradajz (iseckan)
- 1 konzerva kukuruza
- 1 konzerva graška
- 200 g seckane šunke
- 300 g seckanog kačkavalja
- 3 kašike paradajz pirea
- ½ šolje vode (120 ml)
- so, biber i paprika po ukusu
Priprema:
Složenac od pirinča po starinskom receptu sa bogatim filom kombinuje pirinač, sočnu piletinu i kremasti sir u savršenom spoju ukusa. Idealno jelo za porodični ručak koje se lako priprema i oduševljava sve generacije.
U tiganju zagrejte ulje, propržite beli luk i narendanu šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i kratko propržite.
Sipajte vrelu vodu toliko da prekrije pirinač za oko 1 cm, dodajte so i kuvajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije većinu vode, ali da ostane malo tečnosti.
U drugom tiganju propržite ulje, dodajte beli i crni luk, pa nakon što omekšaju, dodajte paradajz, kukuruz, grašak i začine. Dinstajte nekoliko minuta. Dodajte paradajz pire i vodu, promešajte i kratko kuvajte fil. Pomešajte obe smese i fil i pirinač.
U vatrostalni pleh ravnomerno rasporedite polovinu smese. Preko njega stavite listiće šunke i kačkavalja, pa sipajte ostatak smese i poređajte listove kačkavalja.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok sir ne porumeni i sve se lepo sjedini.
Bonus video
