Sastojci:

Za pire od spanaća (daje oko 1 i 3/4 šolje pirea):

  • 125 g listova spanaća
  • 25 g svežeg korijandera 
  • 250 ml vode

Ostali sastojci:

  • 200 g belog basmati pirinča (dobro oprati i potopiti 30 minuta)
  • 3 kašike ulja za kuvanje
  • 200 g (oko 1 i 1/2 šolje) seckanog crnog luka
  • 2 i 1/2 kašike sitno seckanog belog luka
  • 1 kašika  sitno seckanog đumbira
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/4 do 1/2 kašičice kajenskog bibera (po ukusu)
  • 1/2 kašičice garam masale
  • 150 g šargarepe iseckane na sitne kockice
  • 100 g zelenog pasulja
  • 70 g smrznutog kukuruza
  • 70 g smrznutog graška
  • 200 g zrelog paradajza, sitno seckanog
  • So po ukusu 
  • 80 ml vode (može varirati u zavisnosti od pirinča i povrća)
  • Sok od limuna po ukusu (npr. 1 kašika)
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • Malo maslinovog ulja 

Priprema:

Rižoto sa spanaćem i začinima je lagano, mirisno jelo koje spaja svežinu povrća i bogatstvo indijskih začina u jednom tanjiru. Ova kombinacija pirea od spanaća, pirinča i raznobojnog povrća ne samo da izgleda lepo, već je i prava vitaminska bomba. Idealan je kao lagani glavni obrok ili hranljiva večera – pogotovo kad vam treba nešto što greje i okrepljuje.

Savet:

Ne mešajte pirinač previše – nežno ga promešajte tek na kraju, da zrna ostanu cela i jelo ne postane kašasto.

Dobro operite basmati pirinač više puta dok voda ne postane bistra. Potopite ga 30 minuta, a zatim ocedite i ostavite sa strane. U blenderu izblendirajte listove spanaća, korijander i 1 šolju vode dok ne dobijete glatki pire. Ostavite sa strane.

U širok tiganj sipajte ulje, dodajte seckani luk i 1/4 kašičice soli. Pržite na srednjoj vatri 5–6 minuta, dok luk ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte beli luk i đumbir, pa pržite još oko 2 minuta. Ubacite kurkumu, kajenski biber i garam masalu, pa sve zajedno propržite nekoliko sekundi. Dodajte seckani zeleni pasulj i šargarepu, pa pržite 2–3 minuta. Dodajte kukuruz, grašak, paradajz i so. Kuvajte sve zajedno 3–4 minuta, dok paradajz ne omekša.

U tiganj dodajte oceđeni pirinač, pire od spanaća i oko 1/2 šolje vode. Sačekajte da provri. Kada proključa, poklopite i smanjite temperaturu na minimum. Kuvajte 15–20 minuta, dok se pirinač ne skuva (vreme zavisi od kvaliteta pirinča).

Kada je pirinač gotov, isključite ringlu, dodajte limunov sok i crni biber. Pažljivo promešajte da ne polomite zrna. Poklopite i ostavite da odmori još 5 minuta pre serviranja.

Bonus video

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane