Sastojci:
Za pire od spanaća (daje oko 1 i 3/4 šolje pirea):
- 125 g listova spanaća
- 25 g svežeg korijandera
- 250 ml vode
Ostali sastojci:
- 200 g belog basmati pirinča (dobro oprati i potopiti 30 minuta)
- 3 kašike ulja za kuvanje
- 200 g (oko 1 i 1/2 šolje) seckanog crnog luka
- 2 i 1/2 kašike sitno seckanog belog luka
- 1 kašika sitno seckanog đumbira
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/4 do 1/2 kašičice kajenskog bibera (po ukusu)
- 1/2 kašičice garam masale
- 150 g šargarepe iseckane na sitne kockice
- 100 g zelenog pasulja
- 70 g smrznutog kukuruza
- 70 g smrznutog graška
- 200 g zrelog paradajza, sitno seckanog
- So po ukusu
- 80 ml vode (može varirati u zavisnosti od pirinča i povrća)
- Sok od limuna po ukusu (npr. 1 kašika)
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- Malo maslinovog ulja
Priprema:
Rižoto sa spanaćem i začinima je lagano, mirisno jelo koje spaja svežinu povrća i bogatstvo indijskih začina u jednom tanjiru. Ova kombinacija pirea od spanaća, pirinča i raznobojnog povrća ne samo da izgleda lepo, već je i prava vitaminska bomba. Idealan je kao lagani glavni obrok ili hranljiva večera – pogotovo kad vam treba nešto što greje i okrepljuje.
Dobro operite basmati pirinač više puta dok voda ne postane bistra. Potopite ga 30 minuta, a zatim ocedite i ostavite sa strane. U blenderu izblendirajte listove spanaća, korijander i 1 šolju vode dok ne dobijete glatki pire. Ostavite sa strane.
U širok tiganj sipajte ulje, dodajte seckani luk i 1/4 kašičice soli. Pržite na srednjoj vatri 5–6 minuta, dok luk ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte beli luk i đumbir, pa pržite još oko 2 minuta. Ubacite kurkumu, kajenski biber i garam masalu, pa sve zajedno propržite nekoliko sekundi. Dodajte seckani zeleni pasulj i šargarepu, pa pržite 2–3 minuta. Dodajte kukuruz, grašak, paradajz i so. Kuvajte sve zajedno 3–4 minuta, dok paradajz ne omekša.
U tiganj dodajte oceđeni pirinač, pire od spanaća i oko 1/2 šolje vode. Sačekajte da provri. Kada proključa, poklopite i smanjite temperaturu na minimum. Kuvajte 15–20 minuta, dok se pirinač ne skuva (vreme zavisi od kvaliteta pirinča).
Kada je pirinač gotov, isključite ringlu, dodajte limunov sok i crni biber. Pažljivo promešajte da ne polomite zrna. Poklopite i ostavite da odmori još 5 minuta pre serviranja.
Bonus video
