Odličan obrok bez mesa za sve ljubitelje povrća. A ukoliko baš ne možete bez mesa u ovaj rižoto možete dodati i propržene kobasice ili ga možete poslužiti kao prilog uz grilovanu piletinu. Najbolja stvar kod kod ovog jela je ta što ćete isprljati samo jednu šerpu za pripremu ručka.

Sastojci:

  • 300 g pirinča
  • 300 g pečuraka po želji
  • 50 g parmezana
  • čaša belog vina
  • 1,2 l mesnog ili povrćnog bujona 
  • 1 manji luk
  • komadić maslaca
  • so i biber
  • peršun
  • ulje 

Priprema:

U šerpi zagrejte malo ulja, pa izdinstajte seckani crni luk. Dodajte zatim iseckane pečurke, pa sve zajedno malo upržite. Zatim u šerpu dodajte pirinač i mešajte lagano jedan minut. Zatim dodajte čašu belog vina i krčkajte dok alkohol ne ispari. Zatim malo po malo dodajte bujon uz često mešanje. Kada pirinač upije svu tečnost dodajte još. Tako dok ne utrošite sav bujon i pirinač ne bude skuvan.

Pri kraju kuvanja u pirinač dodajte komadić maslaca i parmezan, posolite i pobiberite po želji, a sve zajedno ukrasite s malo svežeg peršuna. Poslužite toplo.