Bujon je osnovni sastojak svih ukusnih supa i čorbi. Obično se sve vrste čorbi pripremaju od kostiju određene životinje, kojima se dodaje povrće poput luka, šargarepe, celera, belog luka, pečuraka, kao i crvena i zelena paprika.
Pored upotrebe u pripremi tople i aromatične pileće supe ili čorbe, bujon je pogodan i za direktnu konzumaciju, posebno u hladnim zimskim danima.
U prodavnicama možete kupiti male kocke bujona ili granule.
Naravno, priprema domaćeg pilećeg bujona trajaće duže, ali možete da dodate sveže povrće, začine i začinsko bilje po vašem ukusu i ukusu svoje porodice.
Domaći pileći bujon bogat je raznim mineralima: kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Takođe možete pripremiti veću količinu, a ostatak čuvati u frižideru / ne više od 1 nedelje /.
Evo i recepta za ukusni domaći pileći bujon:
- pileće kosti ili pileća leđa - od 1 pileta
- Crni luk - 1 glavica
- Beli luk - 2 čena
- Šargarepa - 2 komada
- Celer - 1/2 šolja, isečen na kocke
- Biber - 5-6 zrna
- Lovorov list - 2 komada
- Crvena paprika - 1 komad
- Zelena paprika- 1 komad
- Peršun
- Ulje za prženje ili maslinovo ulje
U dubokoj šerpi zagrejte ulje ili maslinovo ulje. Dodajte povrće iseckano na kockice. Zalijte sa 1,5 litrom tople vode, dodajte pileće kosti i peršun i začinite solju.
Dok čorba ključa, može se stvoriti pena koju trebate ukloniti. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
Ako je potrebno, dodajte još vode.
Uklonite gotovi pileći bujon sa vatre i procedite. Ostavite da se ohladi i koristite po potrebi, čuvajući ga u frižideru.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem