Tikvice su povrće koje može da se jede na najrazličitije načine, a jedan od njih je i rižoto. Savršeno je kremast i divan, a za to su zaslužni bujon i belo vino. Na kraju se dodaje i parmezan i krem sir koji mu daju taj poseban šmek. Svi će hvaliti vaše kulinarske sposobnosti, a nećete provesti puno vremena pored šporeta

Sastojci:

  • 1 kocka supe od povrća 
  • 1 crni luk 
  • 1 veza peršuna
  • 700 g tikvica
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 300 g pirinča 
  • 200 ml belog vina
  • 1,5 kašičica soli
  • 50 g putera
  • 50 g krem sira 
  • 50 g parmezana

Priprema:

Kocku supe stavite u ključalu vodu (650 ml), a zatim luk i peršun iseckajte, a tikvice izrendajte. U tiganj sipajte maslinovo ulje, pa dodajte luk. Kada se malo uprži dodajte opran pirinač. Ostavite tako 2 minuta, pa sipajte belo vino. Kuvajte dok ne ispati, a onda dodajte tikvice. Ostavite još 15 minuta, pa posolite. Postepeno dodajte bujon (250 ml). Kada ispari dodajte još (120 ml), a zatim mešajte i kada to ispari dodajte ješ (80 ml). Ugasite šporet, ali ne pomerajte jelo. Dodajte puter i mešajte dok se ne sjedni. Zatim dodajte krem sir, a na kraju i parmezan. 

Izvor: Stvar ukusa