Tikvice su povrće koje može da se jede na najrazličitije načine, a jedan od njih je i rižoto. Savršeno je kremast i divan, a za to su zaslužni bujon i belo vino. Na kraju se dodaje i parmezan i krem sir koji mu daju taj poseban šmek. Svi će hvaliti vaše kulinarske sposobnosti, a nećete provesti puno vremena pored šporeta.
Sastojci:
- 1 kocka supe od povrća
- 1 crni luk
- 1 veza peršuna
- 700 g tikvica
- 4 kašike maslinovog ulja
- 300 g pirinča
- 200 ml belog vina
- 1,5 kašičica soli
- 50 g putera
- 50 g krem sira
- 50 g parmezana
Priprema:
Kocku supe stavite u ključalu vodu (650 ml), a zatim luk i peršun iseckajte, a tikvice izrendajte. U tiganj sipajte maslinovo ulje, pa dodajte luk. Kada se malo uprži dodajte opran pirinač. Ostavite tako 2 minuta, pa sipajte belo vino. Kuvajte dok ne ispati, a onda dodajte tikvice. Ostavite još 15 minuta, pa posolite. Postepeno dodajte bujon (250 ml). Kada ispari dodajte još (120 ml), a zatim mešajte i kada to ispari dodajte ješ (80 ml). Ugasite šporet, ali ne pomerajte jelo. Dodajte puter i mešajte dok se ne sjedni. Zatim dodajte krem sir, a na kraju i parmezan.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem