Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 crvena paprika
- 1 šargarepa
- 300 g pirinča
- 500 g paradajza ili pelata
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- so i biber po ukusu
- peršun za posipanje
- 700 g pilećih bataka i karabataka
Priprema:
Đuveč sa tikvicama je jedno od onih jela koje miriše na leto i domaću kuhinju. Obilje povrća, sočne tikvice i pirinač zajedno se krčkaju dok ne dobiju bogat, zaokružen ukus, a sve to uz minimalno truda. Može da se služi kao samostalno posno jelo ili da mu se doda malo mesa za one koji vole jači obrok.
Operite tikvice i isecite ih na polumesece, a luk, papriku i šargarepu naseckajte na sitno.
U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte ulje pa propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i papriku, pa dinstajte još par minuta. Ubacite tikvice i dinstajte 5–6 minuta da malo omekšaju. Dodajte opran pirinač, promešajte, pa ubacite paradajz ili pelat iseckan na sitno (sa sokom).
Posolite, pobiberite i dodajte mlevenu slatku papriku. Sipajte oko 500 ml vode i dobro promešajte.
Meso propržite posebno, pa ga poređajte preko povrća pre pečenja. Prebacite sve u pleh ili vatrostalnu posudu, pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 25 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta da se uhvati fina korica. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom.
Bonus video
