Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 300 g pirinča
  • 500 g paradajza ili pelata
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • so i biber po ukusu
  • peršun za posipanje
  • 700 g pilećih bataka i karabataka

Priprema:

Đuveč sa tikvicama je jedno od onih jela koje miriše na leto i domaću kuhinju. Obilje povrća, sočne tikvice i pirinač zajedno se krčkaju dok ne dobiju bogat, zaokružen ukus, a sve to uz minimalno truda. Može da se služi kao samostalno posno jelo ili da mu se doda malo mesa za one koji vole jači obrok.

Savet:

Ako volite jači ukus, tikvice pre dodavanja propržite kratko na ulju – dobiće lepšu teksturu i miris.

Operite tikvice i isecite ih na polumesece, a luk, papriku i šargarepu naseckajte na sitno.

U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte ulje pa propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i papriku, pa dinstajte još par minuta. Ubacite tikvice i dinstajte 5–6 minuta da malo omekšaju. Dodajte opran pirinač, promešajte, pa ubacite paradajz ili pelat iseckan na sitno (sa sokom).

Posolite, pobiberite i dodajte mlevenu slatku papriku. Sipajte oko 500 ml vode i dobro promešajte.

Meso propržite posebno, pa ga poređajte preko povrća pre pečenja. Prebacite sve u pleh ili vatrostalnu posudu, pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 25 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta da se uhvati fina korica. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom.

Bonus video

00:35
Recept za faširane šnicle od tikvica Izvor: Instagram/papillamonella