KROMPIR NA MANASTIRSKI NAČIN: Za dodatnu hrskavost zalijte ga sokom od limuna, a začini mu daju poseban šmek

Krompir na manastirski način se sprema očas posla.

Shutterstock

Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta. Krompir zapečen na ovaj način biće izuzetno mekan iznutra i hrskav spolja, a kombinacija začina daće mu posebnu aromu. Takođe možete da ga poslužite kao prilog uz ribu.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 200 ml maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • 5 čenova belog luka
  • 5 listova lovora
  • 2 šolje vode
  • origano
  • so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite pa ga isecite na krupnije kocke i poređajte ga u pleh, ali vodite računa da ga poređate tako da ne budu jedan preko drugog. Vodu prokuvajte i u njoj rastvorite kašičicu soli, pa njom nalijte krompir da ogrezne. Dodajte ulje, naseckan beli luk, lovor, origano i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 C, a čim krompir počne da rumeni i sva voda uvri, smanjite na 200 C i pecite još 45 minuta. Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.

Izvor: Stvar ukusa