Posna salata sa brokolijem i bademima kao iz restorana

Posna salata sa brokolijem i bademima je zaista kao iz restorana, ima savršenu kobinaciju ukusa, hrskava je i aromatična.

Posna salata sa brokolijem i bademima kao iz restorana
Posna salata sa brokolijem i bademima kao iz restorana Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 680 g brokolija
  • 1 velika šaka peršuna sa ravnim listovima, iseckanog
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 40 g panko prezle
  • 70 g pečenih badema, seckanih

Za preliv:

  • 1 do 2 crvene paprike šilje, tanko isečene
  • 3 kašike suvog grožđa
  • 3 kašike meda
  • 1 srednja ljutika, narezana na kockice
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • narendana korica 1 limuna i 2 do 3 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica senfa
  • ½ kašičice tucane paprike
  • ¼ kašičice soli, više po ukusu
  • prstohvat bibera
  • 60 ml maslinovog ulja
Zašto je korisno jesti brokoli?

Brokoli je važan izvor vitamina, poput vitamina K koji je važan za zgrušavanje krvi i za zdrave kosti. Takođe ima vitamine B grupe, ali i dosta kalijuma koji reguliše visok krvni pritisak, kao i fosfor, gvožđe i hrom. Zbog svog sastava ima jaka antiupalna svojstva.

Bogat je vlaknima i samim time vrlo važan za digestivni trakt. Sadrži i magnezijum i vitamine A i C. Ima anitioksidanse korisne u zaštiti kože od posledica UV zračenja.

Recept za posnu salatu sa brokolijem i bademima:

Kako biste napraviliposnu salatu, prvo napravite preliv. Pomešajte seckane paprike, suvo grožđe i med i ubacite u tiganj. Pustite da provri i pržite na laganoj vatri 5 minuta, povremeno mešajući. Mešavina će se zapeniti, jer paprike puštaju vodu. Dodajte luk i dinstajte još 3 minuta.

Prebacite smesu u staklenu teglu i ostavite da se malo ohladi. Dodajte seckani beli luk, limunovu koricu, 2 kašike limunovog soka, senf, tucanu papriku, ¼ kašičice soli, bibera i maslinovo ulje. Dobro protresite da se sjedini. Probajte, dodajte još soli ili bibera po ukusu i još 1 kašiku limunovog soka po želji. Preliv će biti gust.

Pripremite brokoli. Očistite ga iseckajte. Isecite cvetove na velike komade. Stabljike ubacite u blender. Blendirajte u kratkim naletima dok ne budu sitno iseckane. Prebacite ih u činiju. Nakon toga dodajte cvetove u blender i blendirajte par puta kratko.

Crveni luk iseckajte, a prezle istostirajte na 1 kašici ulja. Pomešajte prezle sa prstohvatom soli i bibera. Često mešajte, posebno kada počnu da dobijaju boju, 3 do 5 minuta, dok ne postanu zlatno-braon. Na kraju pomešajte brokoli, crveni luk i peršun u velikoj činiji za serviranje. Sipajte preliv po želji i promešajte. Začinite po ukusu solju i biberom. Dodajte prezle i bademe i ponovo promešajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu salatu sa celerom i pasuljem.

Pročitajte i kako se pravi najukusnija posna tuna salata

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane

StvarUkusa