Recept za špagete sa gamborima: Odličan ručak za dane posta, spreman je za manje od pola sata

Napravite odličan posni ručak koji je spreman za manje od pola sata, po receptu za špagete sa gamborima.
Recept za špagete sa gamborima Foto: Shutterstock

Špagete sa gamborima su odlične za dane posta kada vam se jede lagan, mirisan i fin obrok koji se sprema brzo, a na tanjiru izgleda kao da je napravljen u restoranu.

Kombinacija maslinovog ulja, belog luka, limuna i svežeg peršuna stvara osvežavajući sos koji savršeno ističe ukus gambora. Uz dobro skuvane špagete i minimalno sastojaka, dobija se jelo koje će vam brzo postati omiljeno jelo tokom božićnog posta.

Osnovne informacije

Kuhinja: mediteranska

Tip jela: posno jelo

Porcije: 2–3 osobe

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja: 15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 25 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 350 g gambora
  • 20 ml maslinovog ulja
  • so po ukusu
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 4 čena belog luka, sitno iseckani
  • sok pola limuna
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • malo vode po potrebi
  • 300 g špageta
  • malo ljute tucane paprike (po želji)

Priprema:

1. korak: Priprema sastojaka

Sitno iseckajte beli luk i peršun, a limunov sok pripremite unapred.

2. korak: Prženje gambora

U dobro zagrejan tiganj sipajte maslinovo ulje. Ubacite gambore, posolite i dinstajte dok ne počnu da menjaju boju.

Za bogatiju aromu:

Dodajte kašičicu rendane limunove korice u sos, to daje svežinu jelu.

3. korak: Dodavanje začina

Dodajte beli luk, slatku papriku i ljutu tucanu papriku po želji. Kratko propržite, svega minut, da se razvije aroma. Dodajte malo vode i limunov sok, pa ubacite polovinu iseckanog peršuna. Probajte i po potrebi dosolite.

4. korak: Priprema špageta

Špagete skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, potom ih ocedite.

5. korak: Spajanje jela

Špagete umešajte u sos sa gamborima. Pospite sa ostatkom svežeg seckanog peršuna.

Isprobajte i manastirski krompir po receptu sa Hilandara, posno jelo na vodi koje greje dušu i prija stomaku

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.