Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 crvena paprika, očišćena od semenki i iseckana na kockice
  • 150 g špageta
  • 250 g tikvica, rendanih
  • 2 čena belog luka, sitno rendana
  • 1 limun, rendana kora i iseceđen sok
  • 15 g bosiljka, sitno seckanog
  • 25 g kikirikija, prepečenog
  • 2 kašike sitno rendanog parmezana
Zašto je korisno jesti bosiljak?

Bosiljak je odličan antioksidans, jer sadrži flavonoide i polifenole, koji štite ćelije od oštećenja. Zbog eteričnih ulja ima snažna antiinflamatorna svojstva. Podstiče proizvodnju želudačnih sokova i enzima, te je dobar za varenje. Bogat je vitaminom C, kao i magnezijumom. Pored toga ima i antibakterijska svojstva.

Recept za lagane špagete sa paprikom i tikvicama:

Za špagete, prvo zagrejte ulje u velikom tiganju. Dodajte papriku i pržite 5 minuta. U međuvremenu, kuvajte testeninu 10-12 minuta dok ne omekša.

Dodajte rendane tikvice i beli luk paprici i pržite, često mešajući, 10-15 minuta dok tikvice potpuno ne omekšaju. Umešajte koru i sok od limuna, bosiljak i špagete (sačuvajte malo vode od testenine) i promešajte, dodajući malo vode od kuvanja testenine.

Dodajte prepečeni kikiriki, zatim kašikom sipajte u činije i servirajte sa parmezanom posutim odozgo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zapečene špagete sa belim mesom i šampinjonima.

Pročitajte kako se prave špagete sa paradajzom i bosiljkom za post na vodi

BONUS VIDEO

00:29
Špagete u jednoj posudi  Izvor: TikTok/johngs

StvarUkusa