Sastojci:

  • 340 g špageta
  • 1 kg belog mesa, isprženog i iseckanog na kockice
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 450 g šampinjona, debelo isečenih
  • 1 srednji luk, sitno iseckan
  • 4 čena belog luka, vrlo sitno naseckana

Za sos:

  • 4 kašike putera
  • 80 g brašna
  • 700 ml pilećeg bujona
  • 1 kašika limunovog soka
  • 470 ml pavlake za kuvanje
  • 1 1/2 kašičica morske soli, plus još po ukusu
  • 1/4 kašičice crnog bibera
  • 60 g peršuna, seckanog, plus još za ukrašavanje
  • 360 g iseckanog mocarela sira
Zašto je dobro da se konzumira maslinovo ulje?

Maslinovo ulje obiluje zdravim mastima. Vrlo je kalorično i ne sadrži ugljene hidrate. Dobar je izvor mononezasićenih masti. Poznato je po svom prijatnom ukusu i antioksidativnim svojstvima, pa samim time ima brojne zdravstvene prednosti. Bogato je vitaminima E i K, sadrži obilje polifenola i ima antioksidativna svojstva.

Recept za zapečene špagete sa belim mesom i šampinjonima:

Kako biste napravili ove špagete, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni C i premažite maslacem posudu za tepsiju. Skuvajte testeninu i odvojite 100 ml vode od kuvanja, a zatim je oceidte, delimično pokrijte i ostavite sa strane.

Potom dinstajte povrće, na jakoj vatri. Ubacite u tiganj ulje, pa dodajte pečurke isečene na kolutiće i dinstajte 3 min ili dok ne omekšaju. Dodajte luk isečen na kockice i pržite dok luk ne omekša i ne porumeni, 5-7 minuta. Dodajte iseckani beli luk i dinstajte još 1 min dok ne zamiriše. Prebacite na dasku za sečenje sa već isprženom piletinom.

Napravite sos tako što ćete u istoj šerpi da rastopite puter i umutite brašno dok ne porumeni (1,5 min). Polako umutite pileći bujon, limunov sok, so i biber, dok smesa ne postane glatka. Dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da provri. Začinite sos sa još soli i bibera po ukusu. U šerpu za testeninu dodajte piletinu, mešavinu pečuraka, peršun i sav vaš sos. Promešajte da se sjedini. Možete dodati vodu od kuvanja testenine koju ste odvojili, da bude sočnije, a zatim je ravnomerno rasporediti u pripremljenu tepsiju. Po vrhu obilno pospite mocarelom.

Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180˚C, 20 minuta, a zatim sklonite foliju i nastavite da pečete 15 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zapečene špagete sa mlevenim mesom, bolje od pite.

Pročitajte kako se pravi kremasta pasta sa tikvicama i slaninom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Šapagete s tikvicama Izvor: Šapagete s tikvicama

StvarUkusa