Sastojci:
- 340 g špageta
- 1 kg belog mesa, isprženog i iseckanog na kockice
- 2 kašike maslinovog ulja
- 450 g šampinjona, debelo isečenih
- 1 srednji luk, sitno iseckan
- 4 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
Za sos:
- 4 kašike putera
- 80 g brašna
- 700 ml pilećeg bujona
- 1 kašika limunovog soka
- 470 ml pavlake za kuvanje
- 1 1/2 kašičica morske soli, plus još po ukusu
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 60 g peršuna, seckanog, plus još za ukrašavanje
- 360 g iseckanog mocarela sira
Recept za zapečene špagete sa belim mesom i šampinjonima:
Kako biste napravili ove špagete, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni C i premažite maslacem posudu za tepsiju. Skuvajte testeninu i odvojite 100 ml vode od kuvanja, a zatim je oceidte, delimično pokrijte i ostavite sa strane.
Potom dinstajte povrće, na jakoj vatri. Ubacite u tiganj ulje, pa dodajte pečurke isečene na kolutiće i dinstajte 3 min ili dok ne omekšaju. Dodajte luk isečen na kockice i pržite dok luk ne omekša i ne porumeni, 5-7 minuta. Dodajte iseckani beli luk i dinstajte još 1 min dok ne zamiriše. Prebacite na dasku za sečenje sa već isprženom piletinom.
Napravite sos tako što ćete u istoj šerpi da rastopite puter i umutite brašno dok ne porumeni (1,5 min). Polako umutite pileći bujon, limunov sok, so i biber, dok smesa ne postane glatka. Dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da provri. Začinite sos sa još soli i bibera po ukusu. U šerpu za testeninu dodajte piletinu, mešavinu pečuraka, peršun i sav vaš sos. Promešajte da se sjedini. Možete dodati vodu od kuvanja testenine koju ste odvojili, da bude sočnije, a zatim je ravnomerno rasporediti u pripremljenu tepsiju. Po vrhu obilno pospite mocarelom.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180˚C, 20 minuta, a zatim sklonite foliju i nastavite da pečete 15 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zapečene špagete sa mlevenim mesom, bolje od pite.
Pročitajte kako se pravi kremasta pasta sa tikvicama i slaninom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.