Sastojci:
- 450 g špageta
- 450 g mlevenog mesa
- 1 kašika ulja
- 1 srednji luk, iseckan
- 1,4 l paradajz sosa
- 170 g kisele pavlake
- 56 g pesta od bosiljka
- 113 g rendanog tvrdog sira
- sol i biber, po ukusu
Recept za zapečene špagete sa mlevenim mesom:
Za zapečene špagete zagrejte rernu na 177°C. Namažite maslacem posudu za pečenje. Stavite u veliki lonac vodu, posolite i ostavite da proključa. Ubacite testeninu i kuvajte 1 do 2 minuta manje nego što je naglašeno na pakovanju. Iscedite špagete. U međuvremenu napravite sos. Zagrejte ulje u dubokom tiganju. Ubacite luk i pržite dok ne postane providan, oko 5 minuta.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni, oko 10 minuta. Dok se meso prži koristite drvenu kašiku da ga razbijete na male komade u tiganju. Začinite sa 1/4 kašičice soli i prstohvatom bibera. Ocedite višak masnoće sa mesa. Sipajte paradajz sos i kuvajte dok se ne zagreje. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte kuvanu i oceđenu testeninu. Dobro promešajte i dodajte so i biber.
U maloj činiji pomešajte pavlaku i pesto od bosiljka dok se dobro ne sjedine. Kašikom stavite polovinu špageta sa mesom u posudu za pečenje. Preko testenine rasporedite mešavinu pavlake i pesta i pospite polovinom sira. Pospite preostalom testeninom, lagano pritisnite sve u posudu za pečenje, a zatim posipajte preostali sir.
Pecite dok se sir ne rastopi, oko 30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kremastu pastu sa tikvicama i slaninom.
Pročitajte u kako da napravite brzinske špagete u sosu sa šampinjonima i bebi spanaćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem