PASULJ BEZ KAPI ULJA: Na ovaj način ga spremaju monasi na Hilandaru, a sigurno ćete ga praviti i kada prođe post

Pasulj je mnogima omiljeni jelo, a ovaj na vodi je podjednako ukusan.

Shutterstock

Pasulj je namirnica koje domaćice sa našeg podneblja veoma često i rado koriste u kuhinji. Kuvani pasulj većina ljudi najviše voli sa rebarcima, slaninicom i kobasicom, ali i njegovoj posnoj verziji je nemoguće odoleti.

U vreme posta, pasulj je naizostavan obrok, a ovaj recept je od monaha sa Hilandara.

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 3 veće glavicecrnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • peršun
  • so, biber

Priprema:

Pasulj stavite u veću šerpu, nalijte vodom da ogrezne i stavite na vatru da provri. Potom procedite vodu i nalijte opet. Crni luk sitno iseckajte, pa ga dodajte u šerpu zajedno sa šargarepom, peršunom i začinite sve po ukusu. Kada je pasulj prilično raskuvan, pomešajte pasirani paradajz i brašno, pa sipajte u lonac i sve vreme mešajte, a onda dodajte i sitno seckan beli luk. Pasulj ostavite da se kuva još još desetak minuta. Kada je gotov, pasulj ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite uz omiljenu salatu.

Izvor: Stvar ukusa