Povrtni gulaš za post na vodi

Posni povrtni gulaš je idealan za ručak, vrlo je bogat i jednostavno se pravi.
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za zapršku:

  • 1 mali luk, vrlo sitno iseckan
  • 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 1 rebro celera, vrlo sitno iseckano
  • 1 šargarepa, vrlo sitno naseckana
  • 60 ml povrtnog bujona

Za gulaš:

  • 1 veliki luk, iseckan
  • 450 g naseckanih šampinjona
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • 120 ml crvenog vina
  • 700 ml povrtnog bujona
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevene paprike
  • 400 g paradajza isečenog na kockice
  • 2 srednje šargarepe, naseckane
  • 2 rebra celera, iseckanog
  • 2 krompira iseckana
  • 230 g paradajz sosa
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 240 g smrznutog graška
Zašto je korisno da jedete paradajz?

Paradajz je bogat antioksidansom likopenom koji je koristan u borbi protiv slobodnih radikala i čuva imuni sistem. Takođe likopen snižava lošholesterol i štiti oči od štetnog UV zračenja. Takođe, paradajz je bogat vitaminom C.

Recept za posni povrtni gulaš:

Kako biste napravili ovaj posni gulaš, prvo za zapršku usitnite šargarepu, stabljiku celera i mali crni luk. Dinstajte ovu mešavinu u povrtnom bujonu, dok povrće ne postane mekano.

Zatim ubacite krupno seckani crni luk i nastavite da dinstate dok ne omekša. Dodajte pečurke i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne ispari tečnost. Začinite ruzmarinom i mešavinom suvih začina.

Dodajte vino, pa posle nekoliko minuta dodajte ostatak bujona, paradajz i paradajz sos. Dodajte sve iseckano povrće i zagrejte vatru da provri. Zatim ubacite ostatak začina - ali ne kukuruzni skrob. Kada proključa, smanjite vatru na nisku i dodajte grašak.

Pomešajte kukuruzni skrob sa kašikom hladne vode i umešajte da se zgusne. Kuvajte do željene konzistencije. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i gulaš od šampinjona za ručak.

Pročitajte kako se pravi gulaš od vrganja sa bešamel sosom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU! Izvor: kurir televizija

StvarUkusa