Rolovani pileći karabataci za Novu godinu: Jednostavno jelo koje izgleda kao da je iz restorana

Saznajte kako da za Novu godinu pripremite jednostavno jelo koje izgleda kao da je iz restorana, po recdeptu za rolovane pileće karabatake.
Rolovani pileći karabataci Foto: Shutterstock

Rolovani pileći karabataci su sočni, bogato začinjeni i dekorativni, savršeni za svečanu trpezu. Punjenje od kačkavalja i šunke se topi u pećnici, dok spolja karabatak zadržava sočnost.

Svaki zalogaj spaja nežno meso, kremast sir i dimljeni ukus šunke i slanine, a dodatak senfa i začina daje im posebnu i neodoljivu aromu.

Odlično se slažu uz pire krompir, moravsku salatu ili omiljeni umak, i idealni su za praznične trpeze, proslave ili porodična okupljanja.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: glavno jelo

Porcije/količina: 8 rolovanih karabataka

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme prženja: 30–35 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 50–55 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 8 pilećih karabataka, bez kostiju
  • 150 g kačkavalja
  • 150 g šunke
  • 100 g slanine
  • 100 g senfa
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica karija
  • čili po želji
  • ulje za prženje

Priprema:

1. korak: Priprema mesa

Karabatake lagano premažite senfom, ali kožicu nemojte skidati. Začinite solju, biberom, karijem i čilijem po želji.

2. korak: Priprema punjenja

Kačkavalj isecite na šnite, a šunku i slaninu na tanke listiće ili kockice.

Pečenje u rerni:

Rolovane karabatake možete pripremiti i u pećnici na 200 stepeni oko 25-30 minuta za ravnomerno pečenje bez dodatnog prženja.

3. korak: Rolanje

Punjenje poređajte na svaki karabatak i čvrsto urolajte. Pričvrstite drvenim čačkalicama. Nemojte preterivati sa punjenjem kako ne bi iscurelo.

4. korak: Pečenje/prženje

Premažite rolovane batake senfom. Na gril tiganju zagrejte malo ulja i pržite karabatake sa svih strana na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu sočni i mekani.

5. korak: Serviranje

Izvadite čačkalice i poslužite tople.

Ukoliko vam treba još ideja za pripremu mesa za svečanu priliku, pogledajte naš recept za Karađorđevu šniclu sa dimljenim sirom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.