Rolovani pileći karabataci su sočni, bogato začinjeni i dekorativni, savršeni za svečanu trpezu. Punjenje od kačkavalja i šunke se topi u pećnici, dok spolja karabatak zadržava sočnost.
Svaki zalogaj spaja nežno meso, kremast sir i dimljeni ukus šunke i slanine, a dodatak senfa i začina daje im posebnu i neodoljivu aromu.
Odlično se slažu uz pire krompir, moravsku salatu ili omiljeni umak, i idealni su za praznične trpeze, proslave ili porodična okupljanja.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: glavno jelo
Porcije/količina: 8 rolovanih karabataka
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme prženja: 30–35 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 50–55 minuta
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
- 8 pilećih karabataka, bez kostiju
- 150 g kačkavalja
- 150 g šunke
- 100 g slanine
- 100 g senfa
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica karija
- čili po želji
- ulje za prženje
Priprema:
1. korak: Priprema mesa
Karabatake lagano premažite senfom, ali kožicu nemojte skidati. Začinite solju, biberom, karijem i čilijem po želji.
2. korak: Priprema punjenja
Kačkavalj isecite na šnite, a šunku i slaninu na tanke listiće ili kockice.
3. korak: Rolanje
Punjenje poređajte na svaki karabatak i čvrsto urolajte. Pričvrstite drvenim čačkalicama. Nemojte preterivati sa punjenjem kako ne bi iscurelo.
4. korak: Pečenje/prženje
Premažite rolovane batake senfom. Na gril tiganju zagrejte malo ulja i pržite karabatake sa svih strana na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu sočni i mekani.
5. korak: Serviranje
Izvadite čačkalice i poslužite tople.
Ukoliko vam treba još ideja za pripremu mesa za svečanu priliku, pogledajte naš recept za Karađorđevu šniclu sa dimljenim sirom.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.